De kmo-zone Nelca in Lendelede is uitverkocht. Van alle 16 kavels zijn er 14 verkocht en zijn er twee in verregaande bespreking. In twee jaar heeft Leiedal op Nelca zo iets meer dan vijf hectare bedrijfsgrond verkocht. De verkoop nam een vaart, ondanks de opstart in volle coronaperiode. Kleinere bedrijven kunnen wel nog terecht in de tien vrije kmo-units van het bedrijfsverzamelgebouw Den Tuft. Ook hiervoor is de interesse groot. Den Tuft pioniert met een collectieve PV-installatie, batterijen, laadinfrastructuur en een hoogstapelaar. Met de steun van de provincie West-Vlaanderen.
“Op 6 juli 2021 werd kmo-zone Nelca door minister Crevits officieel geopend”, zegt een tevreden burgemeester Carine Dewaele. In volle covidcrisis is Leiedal daarna gestart met de verkoop van de kavels op Nelca-Noord. De zone van 5,2 hectare aan de noordzijde van de Stationsstraat in Lendelede is twee jaar later uitverkocht. De burgemeester voegt toe: “144 jaar na de eerste bedrijfsactiviteiten en 15 jaar na het faillissement van Nelca heeft Leiedal van de site weer een volwaardig deel van het dorp gemaakt en bruist het er weer van de bedrijvigheid. Die herontwikkeling en het nieuwe economische leven dat ze met zich meebrengt, was heel belangrijk voor onze gemeente. Lendeleedse bedrijven hebben hun weg naar Nelca al gevonden, maar ook ondernemers uit Kuurne, Kortrijk en Izegem hebben Nelca omarmd.”
Stationsstraat in sneltreinvaart uitverkocht
De kmo-units van Global Estate Group springen in het oog. Ze vormen een mooie achtergrond voor de monumentale bufferbekkens langs de Stationsstraat. 17 units werden er in een recordtempo verkocht.
“Van de 16 kmo-bouwpercelen zijn er nu 14 verkocht en ook voor de laatste twee percelen lopen er verregaande gesprekken met kandidaat-kopers”, vertelt Leiedalvoorzitter Wout Maddens. “De verkoop is bijzonder vlot gegaan, wat wijst op een hoge nood die wij ook hier hebben kunnen invullen.” Langs de Duifhuizenlaan en de Nelcastraat bouwden en bouwen verschillende bedrijven ondertussen hun nieuwe site uit. De verkochte kavels zijn gemiddeld zo’n 2150 m² groot: de kleinste 1186 m² en de grootste 7255 m². Nelca-Noord is de nieuwe uitvalsbasis voor bedrijven uit diverse sectoren: totaalaanneming en toelevering aan de bouw, een brouwerij, bedrijven actief in elektrische installaties en PV-panelen, een schrijnwerkerij, een schildersbedrijf, een koerier, handel in lingerie, etc.
Hoogpolige rode loper voor ondernemerschap
“Wij hebben met Leiedal een bestaande betonloods omgebouwd tot ruime, hedendaagse kmo-units”, aldus nog Wout Maddens. Den Tuft, zo heet het nieuwe bedrijfsverzamelgebouw. “De naam verwijst naar het tuften, een methode om hoogpolig textiel te vervaardigen, onder meer ook voor kamerbreed tapijt, dé specialiteit van het vroegere Nelca.” Leiedal verkoopt in Den Tuft 11 units, tussen 231 en 1231 m². De grootste unit laat ook detailhandel toe. Alle nutsvoorzieningen zijn er, de units bieden plaats voor een kantoor en ze hebben elk een sectionale poort. Voor het gebouw ligt een ruime laad- en loszone in beton, geflankeerd door parkeerplaatsen in grasdallen. Het gebouw is van de hand van het architecten- en ingenieursbureau D'hondt Beyens Goesaert uit Kortrijk. Spanbo uit Moorslede en Van de Walle uit Aalter stonden in voor de ruwbouw en buitenverharding.
Een klimaat van innovatie
Den Tuft is een pionier op het vlak van hernieuwbare energie en deeleconomie voor kmo-units. Leiedal laat op het dak van het gebouw circa 90 zonnepanelen leggen. Die installatie voedt een aantal gemeenschappelijke voorzieningen, waaronder een elektrische vorkheftruck en zes laadpunten voor elektrische wagens. Overtollige energie wordt in twee batterijen opgeslagen.
“De eigenaars van een unit zullen gebruik kunnen maken van deze voorzieningen”, zegt projectmanager bij Leiedal Stijn Vannieuwenborg. “Op die manier hoeven kleine bedrijven niet elk afzonderlijk in dergelijke infrastructuur te investeren. Het project zit dus op het snijpunt van hernieuwbare energie en circulariteit. Vanaf volgend voorjaar zullen niet alleen de bedrijven maar ook buurtbewoners de drie laadpalen op de site kunnen gebruiken.”
Dit innovatieve project kon worden gerealiseerd met 69.500 euro steun van de provincie West-Vlaanderen, in het kader van het programma ‘lokale klimaatprojecten’. Hiermee wil de provincie verder streven naar een klimaatneutraal grondgebied op provinciaal niveau. Om dat te bereiken, is een verlaagde CO2-uitstoot een belangrijk element. “De provincie was bij dit project bijzonder gecharmeerd door het innoverende aspect van de deeleconomie”, voegt Vannieuwenborg nog toe.
Intussen heeft Lendelede als eerste een kmo-unit in Den Tuft gekocht. “Het gemeentebestuur zocht al langer naar een centraal gelegen depot voor onze technische dienst,” zegt de burgemeester, “dus dit was de ideale opportuniteit en de unit van circa 500 m² wordt dan ook al volop gebruikt.”
Meer informatie over het project Nelca en Den Tuft?
Projectverantwoordelijke: Stijn Vannieuwenborg – stijn.vannieuwenborg@leiedal.be – 056 24 16 16
Verantwoordelijke verkoop: Alien Decock – alien.decock@leiedal.be – 056 24 16 16
En ook: https://www.leiedal.be/bedrijventerrein/dentuft
Meer info over het lokale klimaatproject?
Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe, 050 40 31 11, jurgen.vanlerberghe@west-vlaanderen.be
Doenja Lefebure, 050 40 31 73, doenja.lefebure@west-vlaanderen.be
Meer info over de aankoop door de gemeente?
Burgemeester Carine Dewaele, 0484 26 20 53, burgemeester@lendelede.be
Schepen Daan Mostaert, 0472 64 69 21, daan.mostaert@lendelede.be