icon-balloon Wie volgt Myriem El-Kaddouri op als West-Vlaams Kampioen? 9de West-Vlaams Kampioen Poetry Slam gaat door op 5 oktober!

Persbericht
Persberichttekst

Wie volgt Myriem El-Kaddouri op als West-Vlaams Kampioen? 9de West-Vlaams Kampioen Poetry Slam gaat door op 5 oktober!

Op zaterdag 5 oktober gaat het West-Vlaams Kampioenschap Poetry Slam opnieuw door! Poetry Slam is een wedstrijd waar verschillende vormen van woordkunst op het podium het tegen elkaar opnemen. Dit West-Vlaamse kampioenschap gaat door in jeugdcentrum De Stroate met ondersteuning van het Vermeylenfonds. De winnaar gaat naar het Belgisch Kampioenschap, de top 3 gaat op tour langs de woordkunstfestivals in Zuid-West-Vlaanderen. 

 

Afgelopen jaar won Myriem El-Kaddouri de negende editie van het West-Vlaams Kampioenschap Poetry Slam. “De West-Vlaamse poetry slam van vorig jaar opende voor mij niet enkel de deuren naar het podium en de spoken word scene, maar ook naar een gemeenschap van prachtige en getalenteerde mensen.”, zo stelt Myriem. Ze wist later op het Belgisch Kampioenschap de vijfde plaats te veroveren en bracht afgelopen jaar haar eerste boek “Hier ligt de waarheid in overdaad” uit. Sinds deze zomer kennen we haar ook als de nieuwe Kortrijkse Letterzetter.  Dit jaar ligt de titel opnieuw voor het grijpen! 

 

Het format is simpel: 3 rondes, elke ronde vallen er deelnemers af, geen attributen toegelaten op podium, met telkens 3 minuten en 10 seconden uitlooptijd als limiet. Deelnemers kunnen zich aanmelden via info@destroate.be 

 

Afgelopen jaren wonnen enkele klinkende namen de titel: Arne “Vorre” Deloffer, Loeke Vanhoutteghem, Nina “Doorn Roosje” Everaert, Tom “Teddy Bair” Demuynck, Marjan De Ridder, Glenn Dumortier, Joy “Infinite Joy” Singh. Opvallend is dat enkel Myriem en Loeke Vanhoutteghem geen ervaring hebben als rapper. “Niet verassend, daar het live en overtuigend brengen van woordkunst nu eenmaal de taak is van een rapper” zo stelt Siebrand, Coördinator van De Stroate vzw 

 

Uniek aan de West-Vlaamse voorronde is dit jaar ook het natraject, waarbij de top 3 van het West-Vlaams Kampioenschap een betaalde podiumkans krijgen op de 3 woordkunstfestivals van Zuid-West-Vlaanderen:  Winterwoordennacht Waregem, Dag van het Woord Harelbeke en Memento Kortrijk. “Op die manier willen we Slam Poetry een degelijke plaats bieden binnen de verschillende expressievormen van woordkunst die aan bod komen op de woordkunstfestivals in de regio” klinkt het bij CC De Schakel. 

 

In de jury zetelt een breed scala aan woordkunst-expertise: 

 

Shanna De Ruiter bracht in maart 2013 kwam haar poëziedebuut Letterregen uit bij uitgeverij Yo Boekscout. Ze viel meerdere keren in de prijzen bij Kunstbende en was één van de vijf geselecteerde voor de Jonge dichter des Vaderlands. In 2017 ging ze als 18 jarige mee op tour met de Poëziebus. Verder was haar poëzie onder andere te horen op de Parade (Utrecht èn Amsterdam) en in de Nieuwe Liefde. Vorig jaar zette ze het multidisciplinaire open podium OpenDichten op en dit jaar de schrijversresidentie HibernationStation in samenwerking met Buurtwerkplaats Noorderhof. In 2022 is ze afgestudeerd van de Gerrit Rietveld Academie bij de afdeling Beeld en Taal als schrijver en multidisciplinair kunstenaar.

 

Kimme “Tigra”, schrijft zeer korte verhaaltjes die meestal gaan over katten, seriemoordenaars of haar jeugd. Soms zelfs over alledrie tegelijk. Haar bundel 'Proza(c) en gezelschapsdieren' is uit bij uitgeverij Fluxenberg. Ze woont en werkt in Kortrijk en is daarnaast trekker van het Kortrijkse Woordpodium “Veel Vijven en Zessen” 

 

Nina Everaert, won de voorronde in 2022 en werd 3de op het BK. Afkomstig uit Sint-Rita, schrijft Nina sinds klein af aan, nu vermommen deze verhalen zich als rapteksten, slam poetry, gedichten en verhalen. Nina was eerder al huiskunstenaar bij Cultuurcentrum Brugge en is uittredend stadsdichter van Damme. Daarnaast is ze frontvrouw van de Hip Hop-liveband “De Stekkerblommen” waar ook Bobbi Lu, laureaat van de Soundtrack-muziekconcours deel van uitmaakt. Ze organiseert het brugse Woordkunstpodium “Weerdwoord” samen met Dalilla Hermans, Karim Shatla en Willem Blontrock

 

Het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam wordt georganiseerd door het Vermeylenfonds in samenwerking met Creatief Schrijven vzw. De finale vindt plaats op zondag 7 december in het ViernulVier kunstencentrum in Gent.

 

Contact:

Siebrand Craeynest: 0486/488357, siebrand@destroate.be

 

 

Persbericht Type
Datum
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Siebrand Craeynest
E-mail
siebrand@destroate.be
Organisatie
De Stroate vzw
Adres
Zwevegemsestraat 13
Stad
Kortrijk
Telefoon
0485919759
Contactgegevens