icon-balloon Vlaams minister van Erfgoed komt ‘energiesysteem van de toekomst’ op Transfo Zwevegem inhuldigen

Persbericht
Persberichttekst

Beste leden van de pers

Vier jaar geleden, eind juni 2020, zette de Europese Commissie het licht op groen voor het project RE/SOURCED. Het project kreeg een werkingsbudget van 5 miljoen euro voor de uitbouw van een circulair en zelfvoorzienend energiesysteem op Transfo, een imposante, multifunctionele erfgoedsite van een oude elektriciteitscentrale in Zwevegem.

Vier jaar later zijn woorden omgezet in daden en staan de projectpartners - Intercommunale Leiedal als lead partner, de gemeente Zwevegem, de Provincie West-Vlaanderen, Universiteit Gent, Flux50, VITO en REScoop.eu - te popelen om het circulaire smart grid officieel in te huldigen, in het bijzijn van de Vlaamse minister van Erfgoed en bijna 80 professionele stakeholders, die de voorbije vier jaar allemaal hun steentje hebben bijgedragen. Bijna symbolisch zal er uitgerekend op deze site eindelijk opnieuw elektriciteit worden geproduceerd. Hernieuwbare energie die bovendien door de gebruikers op de site zelf verbruikt zal worden.

De combinatie van hernieuwbare energie en circulariteit, samen met de integratie van een DC-ruggengraat (waardoor het systeem een stuk energie-efficiënter wordt) maken het project in ieder geval bijzonder vernieuwend. Dergelijk energiesysteem is ronduit uniek in Vlaanderen, zelfs in Europa. Om die reden werd het project in 2020 ook als één van de amper 11 innovatieve / experimentele projecten geselecteerd uit liefst 222 kandidaturen uit gans Europa.

We nodigen jou dan ook van harte uit om de officiële inhuldiging vanop de eerste rij mee te maken, op donderdag 6 juni vanaf 9u45. Interesse? In de uitnodiging in bijlage alvast alle nodige praktische informatie. Bevestig je je komst even via jakob.vermandere@leiedal.be aub? 

Heel graag tot dan! 

Persbericht Type
Datum
-
Locatie
Transfo Zwevegem, Blokellestraat 113B
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Jakob Vermandere
E-mail
jakob.vermandere@leiedal.be
Organisatie
Leiedal
Adres
President Kennedypark 10
Stad
Kortrijk
Telefoon
056 24 16 16
Contactgegevens