icon-balloon Recreatieve Hotspot langs het kanaal Bossuit - Kortrijk

Persbericht
Persberichttekst

Bolwerk is een culturele vrijhaven in Kortrijk. De afgelopen jaren heeft het creatieve collectief een gewezen textielloods getransformeerd tot een unieke plek in de regio. Centraal in deze transformatie staan verwondering en duurzaamheid. Op de Bolwerk site wordt een atypische publieksplek gecombineerd met een artistiek maakatelier.

Een belangrijke werf in deze transformatie is de Bolwerk Tuin, die grenst aan het jaagpad langs het kanaal Bossuit – Kortrijk. Om het volle potentieel van de tuin waar te maken diende Bolwerk in 2021 twee dossiers in bij de provincie West-Vlaanderen. Met deze middelen werkte het collectief verder aan de vergroening en de ontsluiting van de tuin. Er werd onder meer een unieke toegangspoort gebouwd die de Bolwerk Tuin verbindt met het jaagpad, dat druk gebruikt wordt door recreanten en mensen die de streek bezoeken. Via de poort is de tuin makkelijk toegankelijk als groen rustpunt tijdens een fietstocht.

Daarnaast installeerde Bolwerk een groene gevel project dat niet enkel een esthetisch effect heeft maar ook voor de biodiversiteit een meerwaarde betekent. Ook een ecologische zwemvijver – met natuurlijke zuivering – werd op de site gerealiseerd.  

In lijn met de duurzame filosofie van de organisatie vroeg Bolwerk ook financiële steun aan voor de installatie van zonnepanelen en voor de relighting van het atelier waarbij de oude tl’s werden vervangen door LED verlichting. Om de tuin te onderhouden werd geïnvesteerd in elektrisch tuingereedschap waarvan de batterijen worden opgeladen via de opgewekte zonne-energie. En zo is de cirkel mooi rond.

“Het unieke belevings- en rustpunt op de site van Bolwerk is een waardevolle aanvulling voor de vele fietsers die de Leiestreek verkennen. De tuin van Bolwerk is een recreatieve hotspot voor de vele fietsers in de Leiestreek. Dit project is een realisatie binnen het provinciaal reglement ‘Beleef West-Vlaanderen’ en kreeg hierdoor een subsidie van 47.670 euro. Het is de bedoeling dat we op de provinciale routes en netwerken veel plaatsjes zoals deze kunnen inrichten. Veel mensen houden ervan om te fietsen maar stoppen ook graag eens onderweg, op een mooie picknickplaats of een gezellig terrasje en hier op de site van Bolwerk kan dat allebei” - gedeputeerde voor toerisme en recreatie en voorzitter van Westtoer Sabien Lahaye-Battheu.

Bolwerk streeft op alle mogelijke manieren naar duurzaamheid. Met de investeringen die gebeurd zijn met financiële steun van de Provincie is alweer een extra stap gezet. Hierbij werd geïnvesteerd in relighting, de installatie van PV met batterijopslag, elektrificatie van het (tuin)gereedschap, de installatie van nieuwe frigo’s en extra groenaanplant. Samen met de duurzame ingrepen die eerder al zijn gerealiseerd op de site is Bolwerk een inspirerend voorbeeld in de Culturele en Creatieve Industrie op het vlak van infrastructuur” – gedeputeerde voor milieu, natuur en landschap Jurgen Vanlerberghe.

Op zaterdag 25 mei wordt geklonken en gespeeched op de realisatie van de recreatieve hotspot.

Welkom vanaf 13u30 voor een glas of koffie en een stukje taart!

Bolwerk – Spinnerijstraat 105 – 8500 Kortrijk

Persbericht Type
Datum
Regio
Bestand
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Ruben Benoit
E-mail
ruben@bolwerk.be
Organisatie
Bolwerk
Adres
Spinnerijstraat 105
Stad
8500 - Kortrijk
Telefoon
0495783599
Contactgegevens