Persbericht 2018-2024 nr. 76 - maandag 15 maart 2021
Wouter Vermeersch (Vlaams Belang): “Er moet eindelijk duidelijkheid komen waar de vele miljoenen voor die moskee vandaan komen, waar zij hun auto’s gaan parkeren en waarom voor deze locatie in het hart van ónze stad werd gekozen”
VLAAMS BELANG KORTRIJK ROEPT VOLGERS OP OM INFOAVOND MOSKEE MASSAAL BIJ TE WONEN
Moslimgemeenschap ‘Atakwa’ diende vorige week een vergunningsaanvraag in om de grootste moskee van Vlaanderen uit te bouwen in de oude Bio-Planet aan de Brugsesteenweg. Vlaams Belang Kortrijk verzet zich fors en roept al zijn volgers op om massaal in te schrijven voor de infoavond.
Wouter Vermeersch, fractieleider Kortrijk en Kamerlid voor Vlaams Belang: “Wij zullen de komende dagen en weken alles uit de kast halen om dit waanzinnige project te stoppen. Via onze sociale media roepen wij vandaag onze leden en sympathisanten massaal op om de onlineavond van moslimgemeenschap bij te wonen en drie concrete vragen voor te leggen”.
De oproep vindt u hier:
https://www.facebook.com/woutervermeersc/photos/a.1819838748338085/2894…
De moslimgemeenschap ‘Atakwa’ nodigt iedereen uit op een online informatieavond over de huidige stand van zaken in het moskeedossier, op vrijdag 19 maart om 20 uur. Inschrijven kan via www.kortrijksemoskee.be/verhuis en Vlaams Belang roept zijn leden en sympathisanten op om dat massaal te doen.
De cruciale vragen in het dossier waar Vermeersch op doelt, zijn de volgende:
1. WIE BETAALT?
De megamoskee kost bijna 5 miljoen euro, dat blijkt uit het financieel plan van de moskee zélf. Over de financiering bestaat geen enkele duidelijkheid. Minstens 3,3 miljoen euro werd reeds betaald. Waar komen die miljoenen vandaan? Giften lopen in de tienduizenden euros, niet in de miljoenen. Financiering door buitenlandse regimes moeten worden uitgesloten. Het enige wat wij vandaag met zekerheid weten, is dat radicale moslims zoals salafist Bilal Salam en de omstreden Molenbeekse imam Mohamed Toujgani geld kwamen ronselen in Kortrijk voor deze moskee.
2. WAAR PARKEREN?
De parking van het pand heeft slechts 60 parkeerplaatsen, terwijl er tot 800 bezoekers zijn op vrijdag en de moskee bezoekers wil aantrekken tot in Noord-Frankrijk. Waar gaan al die auto’s parkeren? De buurt kampt nu al met een tekort aan parkeerplaatsen. Feit is dat het stadsbestuur verwoede pogingen deed en doet om in de buurt een parking aan te leggen, met belastinggeld dus.
3. WAAROM OP DIE LOCATIE?
Is er een draagvlak voor deze megamoskee in Kortrijk? De ervaring met de moskee in de Stasegemsestraat leert dat de inplanting van een moskee, binnen de bebouwde kom, heel wat praktische problemen met zich meebrengt: geluidsoverlast, verkeershinder en parkeerdruk met vele klachten van de buurtbewoners tot gevolg. In en om de Stasegemsestraat werd het karakter van de buurt aangetast en is de leefbaarheid afgenomen. Het is een echte probleemwijk geworden.