icon-balloon PERSBERICHT: Kortrijk meest gevandaliseerde treinstation van Vlaanderen

Persbericht
Persberichttekst

Persbericht 2018-2024 nr. 60 – dinsdag 6 oktober 2020

Wouter Vermeersch: “Het Kortrijks stadsbestuur heeft de ambitie om de ‘beste stad van Vlaanderen’ te worden. Spijtig genoeg voert onze stad echter vooral negatieve hitlijsten aan, zoals die van meest gevandaliseerde station van Vlaanderen. Een zoveelste stille getuige van de alsmaar stijgende criminaliteit en overlast in onze Guldensporenstad.”

BIJLAGE: Antwoord minister François Bellot aan senator Bob De Brabandere

KORTRIJK MEEST GEVANDALISEERDE TREINSTATION VAN VLAANDEREN

In de top tien van meest gevandaliseerde NMBS-stations staat het station van Kortrijk op een trieste derde plaats na Brussel-Zuid en Charleroi-Zuid. Dat blijkt uit een antwoord van de voormalige minister van Mobiliteit, belast met Skeyes en de NMBS. “Kortrijk heeft de trieste eer het meest gevandaliseerde treinstation van Vlaanderen te hebben. Een zoveelste stille getuige van de alsmaar stijgende criminaliteit en overlast in onze Guldensporenstad.”

Kortrijk blijkt het meest geviseerd in Vlaanderen als het gaat over vandalisme in treinstations en voert het weinig benijdenswaardige klassement aan samen met Brussel en Charleroi. Brussel-Zuid staat op de eerste plaats met 237 meldingen, Charleroi-Zuid op tweede plaats met 199 meldingen, Kortrijk op de derde plaats met 107 incidenten. Andere stations in het lijstje zijn respectievelijk Brussel-Noord (105), Gent-Sint-Pieters (100), Namen (94), Schaarbeek (91), Antwerpen-Centraal (82), Luik-Guillemins (79) en Brussel-Centraal (71). Het totaal aantal gevallen is ook met bijna 10% gestegen van 1.041 gevallen in 2018 tot 1.137 in 2019.

Uit de algemene criminaliteitscijfers van Kortrijk blijkt dat het aantal criminele feiten toenam van 6.302 in 2017 tot bijna 7.966 in 2019. “De criminaliteit in Kortrijk is sinds het aantreden van het nieuwe bestuur met meer dan 26 procent gestegen. Een ongeziene stijging op slechts twee jaar tijd en dat laat zich ook gevoelen in en om de buurt van het station. Strikte maatregelen zijn nodig voor vele vormen van overlast, waaronder het vandalisme aan ons station”, zo reageert Wouter Vermeersch op de onthutsende cijfers van voormalig minister van Mobiliteit François Bellot (MR). “De binnen- en buitenlandse reputatie van Kortrijk staat op het spel. De stad moet zijn bevoegdheden maximaal gebruiken om overlast tegen te gaan. Dat betekent meer politie-aanwezigheid, maar ook de inzet van extra camera’s en veiligheidspersoneel. Het verzamelde bewijsmateriaal moét steevast in samenwerking met het parket leiden tot vervolging.”

Daar blijkt echter het schoentje wat te wringen. Het antwoord van Bellot duidt er op dat “er niet voor alle[ incidenten] een administratieve procedure word opgestart. [En enkel d]e zwaarste kunnen vervolgd worden door het parket.” Vermeersch: "Werk aan de winkel dus voor de kersverse minister van Justitie, die de problemen in Kortrijk natuurlijk bijzonder goed kent."

Ten slotte is er nog een federaal aspect, bemerkt het Vlaams Belang. De spoorwegpolitie valt namelijk onder de bevoegdheid van Binnenlandse Zaken. Kamerlid en voorzitter van de BiZa-commissie Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) plant daarom om de bevoegde minister hieromtrent op de grill te leggen.
“Er wordt duidelijk te weinig spoorwegpolitie ingezet om deze problematiek significant te reduceren. Wat zijn de stappen die de kersverse minister plant, of zal de nieuwe regering op haar beurt de problematiek verwaarlozen?”, besluit Vermeersch.

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Wouter Vermeersch
E-mail
woutervermeerschvb@gmail.com
Organisatie
Vlaams Belang Kortrijk
Stad
Kortrijk, Vlaanderen
Telefoon
0485/66.07.80
Contactgegevens