icon-balloon Expo's, lezingen en rondleidingen in Rijksarchief Kortrijk (zondag 21 april): een unieke blik achter de schermen

Persbericht
Persberichttekst

Het Rijksarchief Kortrijk zet de deuren wijd open en heet iedereen welkom tijdens Erfgoeddag op zondag 21 april. Bezoekers ontdekken de geschiedenis van het eeuwenoude gebouw, de unieke archiefstukken die er worden bewaard en krijgen een exclusieve blik achter de schermen. Thema van dit jaar is “thuis”.

Expo’s

Van 10 tot 18 uur kan je doorlopend vrij een expo bezichtigen over het gebouw, de zogenaamde Berg van Barmhartigheid. Dit pandjeshuis, ontworpen door architect Wenzel Cobergher, opende in 1630 de deuren. Men kon er goedkope leningen afsluiten. Na de sluiting in 1922 vonden de stadsbibliotheek en het Rijksarchief er een onderkomen.

Een tweede tentoonstelling focust op het centrale thema “Thuis” en behandelt de geschiedenis van de Kortrijkse vondelingen en wezen. De indrukwekkende weesboeken en tal van andere eeuwenoude, unieke documenten worden voor één keer uit het depot gehaald en tentoongesteld.

Lezing

Om 11 uur staat een lezing op het programma: “Vier eeuwen Berg van Barmhartigheid: een thuis voor het Kortrijkse Rijksarchief”.

Rijksarchivaris Hendrik Callewier neemt je mee door de geschiedenis van het pandjeshuis, zijn gebruikers en zijn bewoners. Wat was precies een Berg van Barmhartigheid? Waarvoor dienden de mysterieuze “vondelingenschuiven” in de inkomhal van het pand nu echt? En hoe doorstond het indrukwekkende gebouw de oorlogsjaren?

De voordracht vindt plaats in de grote Cobergherzaal van het gelijknamige hotel, dat speciaal voor Erfgoeddag 2024 deze locatie ter beschikking stelt.

Rondleidingen

Op diverse tijdstippen vinden er rondleidingen plaats in de leeszaal, de ateliers en de archiefdepots van het Rijksarchief Kortrijk, de zogenaamde “boekentoren”. De archivarissen nemen je mee achter de schermen van het archief, waar meer dan 8 kilometer documenten bewaard worden. De oudste zijn ruim duizend jaar oud.

Praktisch

De expo’s zijn tussen 10 en 18 uur gratis te bezoeken. De lezing is helaas volzet, maar voor de rondleidingen zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar.

Persbericht Type
Datum
Categorie
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Rijksarchief Kortrijk
E-mail
rijksarchief.kortrijk@arch.be
Telefoon
056213268
Contactgegevens