icon-balloon Dit zijn de Designers in Residence Kortrijk 2023

Persbericht
Persberichttekst

DESIGNREGIO Kortrijk en ELDERS collectief bundelen de krachten en nodigen recent afgestudeerde ontwerpers uit verschillende creatieve disciplines uit voor het Designers in Residence Kortrijk programma.

Ze zullen werken rond het thema "PHENOMENA", een onderzoek naar de aard van de werkelijkheid.

De geselecteerde ontwerpers voor 2023 zijn Yara Veloso, Simon Hampikian en Nicolas Zanoni. De resultaten van hun onderzoek worden gepresenteerd tijdens WONDER Creativity Festival

 

Yara Veloso

Yara Veloso is grafisch ontwerper, kunstenaar en creative developer, gevestigd in Rotterdam. Ze werkt in diverse media aan websites, video’s en installaties waar tekenen een integraal onderdeel van is. Haar werk verbindt vaak het fysieke en het virtuele en richt zich op het begrijpen hoe technologie werkt en hoe het bijdraagt aan de manier waarop we toegang krijgen tot de wereld en deze verwerken, in plaats van wat het kan produceren. Hoewel haar benadering objectief blijft, is deze doordrenkt met een poëtisch gevoel, waarbij ze fragmenten van gedachten met elkaar verbindt en ruimte maakt voor het onverwachte dat ontstaat als dingen samenkomen.

Foto door Jan-Pieter Karper

 

Simon Hampikian

Simon Hampikian is een veelzijdig ontwerper en kunstenaar. Hij woont en werkt in Mulhouse, Frankrijk. Gefocust op de materiële details van het alledaagse leven, verzamelt hij intrigerende texturen, technieken of composities aan de hand van ‘street-oriented’ fotografie. De beelden worden vervolgens gebruikt in de ontwikkeling van het concept en het maken van zorgvuldig doordachte objecten die anonieme gevonden elementen omzetten in handgemaakte vormen.

 

Nicolas Zanoni

Nicolas Zanoni, designer geboren in 1995 in Parijs, studeerde af in industrieel ontwerp aan La Cambre (Brussel) en werkt nu tussen Brussel en Parijs.
Nicolas Zanoni's oeuvre is gebaseerd op een diepgaand onderzoeksproces dat leidt tot het creëren van unieke objecten gevormd door een diepgaande studie van de materialen. Hij hanteert een doordachte aanpak, waarbij hij zich vooral richt op het productieproces dat hij gebruikt om zijn creaties tot leven te brengen.

 

Thema: PHENOMENA

PHENOMENA is een onderzoek naar de aard van de werkelijkheid. Sinds de oudheid heeft de mens zijn omgeving in vraag gesteld. Van Plato’s Allegorie van de grot tot de dystopische toekomst van de Matrix, is het zichtbare universum vergeleken met het metaforische topje van de ijsberg.

Terwijl de wetenschap steeds meer gedetailleerde antwoorden formuleert, blijft de essentie van hoe deze wereld ontstaat ondoorgrondelijk. In deze zoektocht naar elementaire deeltjes worden de eigenschappen van materie onderzocht en ontvouwt zich de efemere aard van alle verschijningsvormen, elk antwoord roept nieuwe vragen op. Met dit onderzoek willen we aantonen dat wat we als de werkelijkheid beschouwen, onze gedachten, waarnemingen en gevoelens, creaties van onze eigen geest zijn. Deze kunnen slechts een fractie van de werkelijkheid of een interpretatie ervan bevatten, waardoor de ultieme realiteit ongrijpbaar blijft.

ELDERS en Designregio willen met dit totaalconcept de aard van de ‘werkelijkheid’ onderzoeken, door de toeschouwers enerzijds uit te nodigen om zeer verschillende omgangsvormen met materie en de werkelijkheid te beschouwen en anderzijds hun eigen waarneming in vraag te stellen.

Vanaf 19 oktober tot 5 november te bezoeken tijdens WONDER Creativity Festival.

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Lisa Declercq
E-mail
lisa@designregio-kortrijk.be
Organisatie
Designregio Kortrijk
Adres
Nelson Mandelaplein 2
Stad
Kortrijk
Telefoon
056519183
Contactgegevens