icon-balloon Beluiken van Roubaix meest bedreigd erfgoed in Europa

Persbericht
Persberichttekst

In 2023 werd het station van Kortrijk opgenomen in de lijst van de 7 Most Edangered, de lijst van de belangrijkste bedreigde erfgoedsites in Europa. Daarmee startte een nog niet afgelopen discussie over het behoud en de herbestemming van stations en na-oorlogse architectuur.

Zopas werd de shortlist van The 7 Most Endangered 2024 bekend gemaakt. Daarbij zit één project van net over de grens, in Roubaix. De ‘courées’ (beluiken, doodlopende steegjes met arbeidershuizen) zijn er een begrip en een symbool van het nijvere verleden van de stad. Ze werden bewoond door arbeiders uit de textielnijverheid, waaronder veel Vlaamse migranten.
https://7mostendangered.eu/sites/working-class-housing-in-roubaix-tourcoing-france/

De erfgoedorganisatie ‘Metropole Label.le ‘ zet zich in voor het behoud van deze courées, die vandaag bedreigd zijn door allerhande stedenbouwkundige plannen.

Dit soort steegjes met arbeiderswoningen vinden we in alle oude industriesteden terug, bij ons in Gent en zelfs in Kortrijk. Ze zijn symbolen van het wonen en het leven van arbeiders in de schaduw van de fabrieken. Het is belangrijk sociaal erfgoed waar we aandacht moeten aan besteden.

Het in Roubaix ingediende dossier werd gesteund door EFAITH, de European Federation of Associations of Industrial and Technical Heritage (Europese Federatie van Verenigingen voor Industrieel en Technisch Erfgoed). De federatie plaatst 2024 in het teken van arbeidershuisvesting, en vraagt organisaties in heel Europa om activiteiten en acties rond dit thema te organiseren. In juni zal EFAITH in Roubaix trouwens een studieweekend organiseren over arbeiderssteegjes. In het najaar is er een weekend over fabrieksdorpen gepland.

Ook in Vlaanderen vragen we aandacht voor dit erfgoed

In bijlage zenden wij U de perstekst in het Nederlands en het Frans

Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw
info@industrieelerfgoed.be
tel (+32)496.377791

Persbericht Type
Datum
Categorie
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Adriaan Linters
E-mail
info@industrieelerfgoed.be
Organisatie
Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw
Adres
p/a Vredelaan 72
Stad
8500 Kortrijk
Telefoon
0496 377791
Contactgegevens