icon-balloon 49e Jaarboek van Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke

Persbericht
Persberichttekst

Op vrijdag 17 december, na één jaar onderbreking, knoopt de heemkundige kring “De Gaverstreke” terug aan met een jaarlijkse traditie, namelijk de voorstelling van haar jaarboek 2021. Het 49e jaarboek brengt een vervolg van haar speurwerk naar het Waregemse verleden.
Ondanks de moeilijke omstandigheden van de coronacrisis en slechte bereikbaarheid van hun lokaal door de verbouwing van het Pand kunnen de medewerkers van de Waregemse Heemkring stipt het tweede weekend van december toch weer opnieuw hun jaarlijks werkstuk afleveren. Het is het 49e jaarboek in de rij. Zo biedt de vereniging ons de gelegenheid te mijmeren over het verleden.
Bij de traditionele voorstelling om 20 u in het cultuurcentrum De Schakel hoort een voordracht. Daarover verder meer. Eerst iets over het jaarboek zelf.
Een eerste bijdrage behandelt de recent verdwenen blekerij aan het einde van de Keukeldam. De oude bouwwerken moesten wijken voor de uitbreiding van de tuin, die aan het huis paalde. De Bleeckerie met bleekweiden langs de Gaverbeek heeft een voorgeschiedenis die al zeker teruggaat tot de eerste helft van de 18de eeuw met duidelijke weergave op historische kaarten.
Resultaten van archeologische opgravingen bieden ons een kijk op het oudste verleden van Ingooigem met vondsten uit de steentijd. De opgraving op de nieuwe verkaveling langs de Spoorweglaan in Snt-Eloois-Vijve heeft belangrijke kenniswinst opgeleverd over de vroege ijzertijd in West-Vlaanderen. Er zijn meerdere structuren aangetroffen die behoorden tot een nederzetting uit de 6e en begin van de 5e eeuw voor Chr. Het gaat voornamelijk om bijgebouwen, maar ook om een mogelijk hoofdgebouw.
Voor de sportliefhebbers brengt het nieuwe jaarboek de wielersport in het daglicht. Met de renners De Munster en Roger Desmet vernemen we hoe de sport in Waregem in de smaak valt naast de paardensport. Nu is er nog ‘Dwars door Vlaanderen’ met aankomst in Waregem en de grote prijs Briek Schotte in Desselgem. De brug over de stadionvijvers is nog een herinnering aan het wereldkampioenschap in 1957.
Kinderen van het Goed ter Bauwhede verlieten de bakermat. De resterende gronden van de familie, na de oorlogsschade en financiële aderlating van de 16e eeuw, boden soelaas voor de kinderen. Vestigingen ontstonden te Ouwegem, Zulte en Waregem-Zuid. In de jaren 1650 maakten drie gebroeders Van de Bauwhede opgang in de Westhoek van Vlaanderen, waarvan hun nageslacht zich aan de kust en in Frankrijk verspreidde. In Waregem worden vele generaties gevolgd in het vooruitzicht van volgend jaar, wanner de afstammelingen van de 20e eeuw aan bod komen.
In Waregem was er ook een horecadynastie, de familie Longueville. Van vader op zoon werd het de microbe van het herbergieren doorgegeven. Ze boden jaren gelegenheid aan mensen om er sfeervol de inwendige mens te versterken of het leven aangenaam te maken. Gezonde ontspanning na een lange zware dag. Lees hoe dit in de voorbije eeuw kon in het centrum van Waregem, het thema van de jongste erfgoeddag.
Er wordt stilgestaan bij de 75ste herdenking van de gesneuvelde weerstanders en burgers van de Tweede Wereldoorlog om voor altijd in detail vast te leggen. We willen niet vergeten. Er is ook een bijdrage aan de oude kerk van Wielsbeke van zowat 400 jaar terug. Die sneuvelde tijdens dezelfde WO II en werd vervangen door een nieuwbouw op een andere locatie. Wie heeft er nog herinneringen aan?
Administratief is het mogelijk de levensloop van een vondeling vanaf de geboorte tot aan het huwelijk na te trekken aan de hand van bewaarde documenten. Dat bewijst het onwaarschijnlijke levenslot van vondeling Gabriël Opstoel. Verlies de moed niet wanneer je op een vondeling botst bij het opstellen van uw familiegeschiedenis.
Een zeldzaam gebeuren onlangs in Waregem was de priesterwijding van Gildas Cambia uit Benin. Hij is kleurling en functioneert voortaan op de parochie Nieuwenhove en Gaverke. Vroeger deden blanken missiewerk in andere gebieden, nu zijn de rollen voor een deel omgekeerd. Tijden kunnen veranderen.
Nieuwenhove komt aan bod met enkele periodes uit het leven van Filips van der Vichte. Hij speelde een belangrijke rol in het verleden van de mirakelgemeente. Tenslotte volgt een actuele aanpassing van de fietsroute ‘Bevrijdingsoffensief in Avelgem’.
Het nieuwe jaarboek is een mooie aanvulling bij wat over Waregem al aan bod kwam. Zo biedt dit jaarboek een verrijking van onze kennis over onze streek. We wensen u allen veel leesgenot!
Het 49e jaarboek kan bekomen worden door storting van 22 euro op rekening BE12 0680 5030 1092 van de Geschied- en Heemkundige Kring Waregem. Het boek kan afgehaald worden op de voorstelling van het boek op vrijdag 17 december om 20 u. in de oranjezaal van De Schakel.
Traditiegetrouw nodigen we voor die gelegenheid een spreker uit.
Dit jaar brengt Geert Desmet het boeiende verhaal van Vijvenaar Jan Vanden Borne, internationaal handelaar uit de 16de eeuw en die bepalend was over wie de plak zwaaide over Potegem tijdens de 17e eeuw.

Uiteraard houden we rekening met alle voorschriften met betrekking tot de bestrijding van het Corona-virus. Covid Safe Certificaat vereist! Hou dus zeker de website van De Gaverstreke in het oog.
https://gaverstreke.wordpress.com/

Persbericht Type
Datum
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Bernard Delange
E-mail
bernard.delange@telenet.be
Organisatie
GHK De Gaverstreke
Adres
Stad
Telefoon
056 609159
Contactgegevens