icon-balloon Uniek concert 'The Armed Man' op 10/11/2024 (harmonie + 6 koren)

Persbericht
Persberichttekst

Beste journalist

Graag uw aandacht voor dit unieke concert/evenement op 10 november in Wevelgem. 

Nu vrijdag 4 oktober (tussen 20.30 u. en 22.30 u.) is er een repetitie met de harmonie en de +/- 180 zangers in de Porseleinhallen in Wevelgem. We nodigen u graag uit om dan even langs te komen zodat u een foto kan nemen voor publicatie. 

Uniek concert 'The Armed Man'
Harmonie Sint-Cecilia Gullegem in samenwerking met 6 koren 

Koninklijke Harmonie Sint-Cecila vzw uit Gullegem brengt op zondag 10 november een uniek concert 'The Armed Man: a Mass for Peace’ (Karl Jenkins - Wales) in de Porseleinhallen in Wevelgem. Voor dit totaalgebeuren werkt de harmonie samen met zo'n 180 zangers uit 6 koren (Laidos, Voices, Zanglust, Fa.si.nant, Cantandum en Crescendo). 

Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia vzw uit Gullegem organiseert tijdens het feestjaar 2024 voor haar 125-jarige bestaan enkele bijzondere projecten en concerten. De apotheose van het feestjaar wordt de uitvoering van ‘The Armed Man: A Mass for Peace’ op zondag 10 november 2024, op de vooravond van Wapenstilstand. Met dit concert wil de harmonie een krachtig statement brengen tegen oorlog en vóór de vrede. Dit indrukwekkende muzikale epos over de ellende van de oorlog en de hoop op vrede is actueler dan ooit. Zowel in de gekozen teksten als in de opbouw van ‘The Armed Man’ wordt hoorbaar dat oorlog overal is en van alle tijden. In de muziek weerklinken op indrukwekkende en expliciete wijze de gruwelen van oorlog en geweld - dreiging, agressie, ontzetting en verdriet - om uiteindelijk uit te komen bij hoop en het streven naar duurzame vrede. 

‘The Armed Man: A Mass for Peace’ is een compositie voor solisten, koor en orkest van Karl Jenkins uit 1999. Hij schreef dit stuk voor het Royal Armouries Museum ter gelegenheid van de feesten naar aanleiding van het nieuwe millennium en het werd voor het eerst uitgevoerd op 25 April 2000 in Londen. Het werk wordt opgedragen aan de slachtoffers van de Kosovo-crisis. The Armed Man is deels gebaseerd op de katholieke mis. Naast fragmenten uit de katholieke mis, bevat de tekst woorden uit andere religieuze en historische bronnen, waaronder de islamitische oproep tot gebed, de Bijbel en de Mahabharata. ‘The Armed Man’ brengt de groeiende dreiging van een afdaling in oorlog in kaart, afgewisseld met momenten van reflectie en toont de verschrikkingen die oorlog met zich meebrengt. De mis eindigt met de hoop op vrede in een nieuw millennium, waarin "verdriet, pijn en dood kunnen worden overwonnen". Het twaalfde deel ‘Benedictus’ haalde al verschillende keren de Klara's Top 100, in 2021 en 2022 zelfs op plaats 3. 

Ook het werk ‘Oratorio Scherzevole’ van de uit Menen afkomstige componist Willy Soenen staat die avond op het programma. Dit werk wordt die avond voor de eerste keer uitgevoerd. 

Tickets via CC Wevelgem:
The Armed Man (Karl Jenkins), Oratorio Scherzevole (Willy Soenen) | CC Wevelgem 

Wil je meer te weten komen over deze grootschalige en geprezen compositie The Armed Man van Karl Jenkins uit 1999? Kom dan ook naar de lezing in de Bib in het Park in Wevelgem op donderdag 7 november. Musicoloog en componist Klaas Coulembier neemt je tijdens deze lezing mee langs de voorgeschiedenis van deze tijdloze melodie en belicht hoe Jenkins er een religieus werk van maakte dat bijzonder relevant is in onze onrustige tijd. Als je zowel het concert als de lezing bijwoont, ontvang je een korting op de lezing. 

Meer info over de lezing:
Klaas Coulembier : The Armed Man, Lezing in de bib | CC Wevelgem

Persbericht Type
Datum
Categorie
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Bert Samyn
E-mail
bert_samyn@hotmail.com
Organisatie
Koninklijke harmonie Sint-Cecilia, Gullegem vzw
Telefoon
0474721903
Contactgegevens