icon-balloon Grote publiekssteun voor behoud station Kortrijk

Persbericht
Persberichttekst

Op 13 april j.l. werd het station van Kortrijk opgenomen in de lijst van de meest bedreigde belangrijke erfgoedsites in Europa, The7 Most Endangered.
Daarop kwam een massa reacties, niet alleen uit Kortrijk maar uit heel Vlaanderen en zelfs uit het buitenland.
De indertijd opgestarte petitie “Save the Kortrijk railway station - Red het station van Kortrijk” overschreed inmiddels de 3000 handtekeningen. Op het ogenblik dat we deze perstekst versturen staat de teller op 3053...
Dit cijfer kan nog steeds stijgen. U kunt de evolutie volgen op
https://secure.avaaz.org/community_petitions/nl/nmbs_save_the_kortrijk_…

Dit is een belangrijk signaal, niet alleen naar het stadsbestuur van Kortrijk en naar Minister Diependaele die met betwistbare argumenten de bescherming van het station van Kortrijk weigerde.
Het is ook een vingerwijzing naar de NMBS om meer aandacht te besteden aan behoud en herbestemming van hun historisch bouwkundig erfgoed. Art. 90 van het Beheerscontract 2023-2032 afgesloten tussen de Belgische Staat en de NMBS bepaalt immers “in toepassing van artikel 156, 6) van de Wet van 21 maart 1991 staat NMBS in voor de instandhouding van het spoorwegpatrimonium”. Jammer genoeg wordt de term ‘patrimonium’ niet gedefinieerd, maar ‘erfgoed’ is vandaag ruimer dan ‘beschermd erfgoed’.

Op basis van alle reacties en voorstellen die reeds boven water kwamen, durven we ernstige twijfels uitspreken in welke mate de sloop van het bestaande station en de megalomane plannen voor nieuwbouw vandaag voldoende gedragen worden, behalve door de stad Kortrijk en de NMBS. Sedert de eerste voorgestelde plannen werden er verschillende vragen gesteld, maar werden die weinig gehoord en ontbrak overleg.

PS: op woensdag 24 maart organiseren we een gratis webinar, waar ingegaan wordt op de wijze waarop het spoorwegerfgoed sedert de jaren 1970 steeds in belang toenam,en de mogelijkheid om bestaande stations met erfgoedwaarde aan te passen aan de huidige eisen inzake toegankelijkheid
http://industrieelerfgoed.be/activiteit/20230524-stations

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
vzw Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie
E-mail
info@industrieelerfgoed.be
Adres
p/a Vredelaan 72
Stad
8500 Kortrijk
Telefoon
0496 377791
Contactgegevens