icon-balloon PERSBERICHT: Kortrijks burgemeester op vingers getikt voor beschimpen Vlaams Belang-fractieleider

Persbericht
Persberichttekst

Persbericht 2018-2024 nr. 127 - Maandag 27 maart 2023

Wouter Vermeersch (Vlaams Belang): "Het schelden begint waar de argumenten eindigen. 'Fascisten', 'kemels', 'smeerlappen', 'racisten' en 'sukkelaars', als het over het Vlaams Belang gaat, is er in de Kortrijkse raden geen enkel respect. Dat de gouverneur dit nu ook duidelijk afkeurt, is een lichtpunt. Want dit moet stoppen!”

KORTRIJKS BURGEMEESTER OP VINGERS GETIKT VOOR BESCHIMPEN VLAAMS BELANG-FRACTIELEIDER

Burgemeester Ruth Vandenberghe (Open Vld – Team Burgemeester) wordt berispt door de West-Vlaamse gouverneur nadat ze Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) uitschold voor 'sukkelaar'. "In Kortrijk is, onder leiding van de grootste partij Team Burgemeester - Open VLD, een politieke cultuur ontstaan waarbij verkozenen van het Vlaams Belang vrijuit kunnen worden uitgescholden voor het vuil van de straat”, reageert Vermeersch. “Dit is niet de manier waarop wij aan politiek willen doen en wij worden daarin nu ook gesteund door het Agentschap Binnenlands Bestuur.”

“Met betrekking tot het denigrerend woordgebruik door de voorzitter (n.v.d.r. Ruth Vandenberghe) kan ik u duidelijk bevestigen dat ik van oordeel ben dat de voorzitter zich tijdens de raad neutraal moet opstellen bij het leiden van de vergadering. De voorzitter heeft immers een voorbeeldfunctie en dient zich steeds te onthouden van denigrerend of neerbuigend taalgebruik. Ik ben van oordeel dat uw klacht gedeeltelijk gegrond is. Ik zal hierover opmerkingen maken aan het bestuur van de politiezone en de voorzitter”, stelt Gouverneur Carl Decaluwé onomwonden in een aangetekend schrijven aan Kortrijks fractieleider en volksvertegenwoordiger Wouter Vermeersch. Die had klacht ingediend bij het Agentschap Binnenlands Bestuur nadat Ruth Vandenberghe hem, in haar hoedanigheid van burgemeester en voorzitter van het politiecollege, in de publieke zitting van de politieraad van 24 oktober 2022 'sukkelaar' had genoemd. "Het schelden begint waar de argumenten eindigen”, reageert Vermeersch.

“Het is ongezien dat een burgemeester op zo’n duidelijke manier door een gouverneur op de vingers wordt getikt. Het gaat trouwens niet om de eerste scheldpartij, de lijst is ellenlang. Het begon bij toenmalig burgemeester Van Quickenborne (Open VLD) met herhaalde verwijzingen naar de tweede wereldoorlog en de 'Wolfsschanze' van Adolf Hitler. Er werden in de Kortrijkse gemeenteraad scheldwoorden geroepen als 'fascisten', 'kemels' en 'smeerlappen'. 'Sukkelaar' in de politieraad en 'arrogante bitch' aan het adres van raadslid Carmen Ryheul (Vlaams Belang). Schepen Axel Weydts (Vooruit) hanteerde zelfs het racistische 'makakken' na een tussenkomst van Vlaams Belang. Over de partijgrenzen heen is er een politieke cultuur ontstaan waarbij verkozenen van het Vlaams Belang ongehinderd kunnen worden belaagd, vernederd en beledigd. En we hebben het laatste nog niet gezien, want er wordt geen enkel gevolg verbonden aan deze scheldpartijen door de deontologische commissie van de Kortrijkse gemeenteraad. In de praktijk kijken alle Kortrijkse politici weg en plegen daardoor minstens schuldig verzuim. Wij roepen de verzamelde politieke klasse in Kortrijk dan ook op om zich te bezinnen en het respect voor andersdenkenden te herstellen”, besluit Vermeersch.

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Wouter Vermeersch
E-mail
woutervermeerschvb@gmail.com
Organisatie
Vlaams Belang Kortrijk
Stad
Kortrijk, Vlaanderen
Telefoon
0485/66.07.80
Contactgegevens