icon-balloon PERSBERICHT: Vergunning grootste moskee van Vlaanderen goedgekeurd

Persbericht
Persberichttekst

Persbericht 2018-2024 nr. 125 – Maandag 27 februari 2023

Wouter Vermeersch (Vlaams Belang): “Door een onafgebroken politieke en juridische strijd hebben we de grootste moskee van Vlaanderen sinds 2015 kunnen tegenhouden. Vandaag moeten we echter vaststellen dat het in dit land makkelijker geworden is om een mega-moskee te openen, midden in een woonwijk, in het hart van onze stad dan pakweg een vergunning te krijgen voor een voetbalstadion.”

VERGUNNING GROOTSTE MOSKEE VAN VLAANDEREN GOEDGEKEURD

Vlaams Belang trok in februari 2022 naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen tegen de vergunning van de Kortrijkse mega-moskee, de grootste van Vlaanderen. Het gaat om een mega-moskee met koranschool van ruim 5.000 vierkante meter en een budget van maar liefst 5 miljoen euro. Samen met het buurtcomité diende de rechts-nationale partij een verzoek in tot nietigverklaring van de moskeevergunning. Vandaag werd Vlaams Belang Kortrijk in kennis gesteld dat dit vernietigingsverzoek werd afgewezen. “We zullen de politieke strijd tegen de grootste moskee van Vlaanderen in het hart van onze Guldensporenstad echter nooit opgeven. Kortrijk is een Vlaamse stad met een belfort en kerken, maar geen stad van minaretten en moskeëen”, reageert Kortrijks fractieleider en volksvertegenwoordiger Wouter Vermeersch (Vlaams Belang).

In het voormalig winkelpand van Bio-Planet en Dreamland aan de Brugsesteenweg te Kortrijk kan de uitbouw van de grootste moskee van Vlaanderen (5.200 m2) van start gaan. Op 9 juli 2015 kondigden de politieke verantwoordelijken van het Kortrijkse bestuur van Open vld, N-VA en Vooruit de komst van die mega-moskee op de parking van de Bio-Planet aan. Er ontstond afgelopen jaren heel wat onrust in de buurt en de ruime omgeving over de komst van die megamoskee. “De aankondiging van de moskee in 2015 kwam er immers zonder overleg met de buurt en ondernemers, na een eerder negatief advies door de Staatsveiligheid en zonder duidelijkheid over de financiering van dit miljoenenproject”, legt Vermeersch uit. “Dat gebrek aan overleg en die onduidelijkheid over de financiering zijn er tot op vandaag nog steeds.”

De plannen werden meer dan zeven jaar politiek en juridisch aangevochten door Vlaams Belang Kortrijk. “We verzamelden ruim 3.000 handtekeningen in een petitie, dienden 825 bezwaarschriften in tegen de vergunning en organiseerden maar liefst twee betogingen en een actie aan de West-Vlaamse provincieraad. Onze partij startte, samen met de buurt, ook een beroepsprocedure bij de provincie West-Vlaanderen en de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Maar dat alles weerhield het stadsbestuur van Kortrijk, de bestendige deputatie van West-Vlaanderen en nu ook de Raad van Vergunningsbetwistingen er niet van om toch het licht op groen te zetten voor dit megalomane project dat de draagkracht van de wijk ruimschoots overschrijdt”, zegt Vermeersch.

Het verzoek tot vernietiging werd op een recordtempo behandeld. “Gelet op de snelheid waarmee het arrest, in tegenstelling tot een groot aantal andere arresten, werd uitgesproken, lijkt politieke druk op de Raad voor Vergunningsbetwistingen ons niet uitgesloten. Het is in dit land duidelijk makkelijker geworden om een mega-moskee te openen midden in een woonwijk dan een vergunning te krijgen voor pakweg een voetbalstadion. Maar dat betekent niet dat wij de politieke strijdbijl begraven. We zullen in de komende maanden en jaren strikt toezien op de vergunningsvoorwaarden en uitbatingsregels. We roepen buurtbewoners en Kortrijkzanen ook op om elke vorm van overlast systematisch aan ons te melden en de verzamelde politieke klasse de rekening te presteren bij de volgende verkiezingen. Want Vlaams Belang zal politieke druk blijven uitoefenen om de moskeëen aan de Stasegemsestraat en Brugsesteenweg definitief te sluiten. Kortrijk is een Vlaamse stad met een belfort en kerken, maar geen stad van minaretten en moskeëen”, besluit Vermeersch.

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Wouter Vermeersch
E-mail
woutervermeerschvb@gmail.com
Organisatie
Vlaams Belang Kortrijk
Adres
Stad
Kortrijk, Vlaanderen
Telefoon
0485/66.07.80
Contactgegevens