icon-balloon PERSBERICHT: Vlaams Belang verzet zich tegen stedenband met Marokkaanse drugsstad Chefchaouen

Persbericht
Persberichttekst

Persbericht 2018-2024 nr. 122 - Donderdag 12 januari 2023

Wouter Vermeersch (Vlaams Belang): “Wie even googelt ziet het meteen: ‘de drugshoofdstad van Marokko’, ‘het Amsterdam van Marokko’, of nog ‘het paradijs van cannabis en influencers’. Dat uitgerekend een schepen van Jeugd kiest voor een stad met een dergelijke slechte reputatie valt voor ons niet te begrijpen!”

VLAAMS BELANG VERZET ZICH TEGEN STEDENBAND MET MAROKKAANSE DRUGSSTAD CHEFCHAOUEN

Marihuana is naast leder, geitenkaas en wol de lokale specialiteit van de Marokkaanse stad Chefchaouen. “Een snoepreisje naar Marokko en 45.000 euro aan subsidies konden verantwoordelijk schepen Bert Herrewyn (Vooruit) overtuigen om een stedenband te smeden met Chefchaouen”, reageert fractieleider Wouter Vermeersch van Vlaams Belang. “Dat de Kortrijkse N-VA al die linkse spielereien mee goedkeurt, is voor ons eveneens onbegrijpelijk.” Vlaams Belang wil dat Kortrijk de banden met haar vier Europese zustersteden opnieuw steviger aanhaalt.

Chefchaouen, of kortweg Chaouen, is een stad in het Rifgebergte van Marokko. De stad is gekend voor zijn medina met blauwe huizen, muren en steegjes en niet minder dan acht moskeeën. Maar het toerisme wordt er ook gedreven door de reputatie als centrum van de marihuanaplantages in Noord-Marokko. Drugs zijn er immers wijdverspreid, vaak aangeboden en worden stilzwijgend getolereerd.

Het stadsbestuur van Kortrijk wil nu voor minstens drie jaar een stedenband aangaan met deze Noord-Afrikaanse stad. De samenwerking tussen Chefchaouen en Kortrijk wordt gedeeltelijk gesubsidieerd door ‘Het Wereldhuis’ van de Provincie West-Vlaanderen voor maar liefst 45.000 euro. Volgens het stadsbestuur van Kortrijk voert Chefchaouen immers een ‘pioniersrol in klimaat en biodiversiteit’. “Over wat die pioniersrol dan concreet inhoudt, zijn wij na onze vragen aan Schepen Herrewyn niet veel wijzer geworden. In het verslag van de zeskoppige snoepreis naar de Marokkaanse stad komt men niet veel verder dan enkele zonnepanelen naast het lokaal zwembad en op de bibliotheek, die dan nog eens werden geplaatst met Europese subsidies. En een ‘eco-centre’, een paar kantoorcontainers die werden neergepoot op een berghelling, eveneens met geld van de Europese Unie. Dat schepen Herrewyn in de raadscommissies verwees naar de grote Marokkaanse gemeenschap die Kortrijk vandaag kent, is voor ons evenmin een overtuigend argument. Electorale motieven zouden niet mogen doorwegen in de keuze van een stedenband.”

De bekende reisgids Lonely Planet schrijft: ‘En kijk niet raar op als je hier een joint krijgt aangeboden. Rond Chefchaouen liggen namelijk veel wietplantages en wiet is er erg geliefd.’
“De schaduw van titelvoerend burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD), die ooit campagne voerde met de belofte een jointje te willen blowen in de Senaat, hangt nog steeds over de beslissingen van dit stadsbestuur”, zegt Vermeersch.

STEDENBAND CEBU
Kortrijk had eerder een stedenband met Cebu City, een exotische stad in de Filipijnen op het eiland Cebu. De Stad Kortrijk en Cebu City ondertekenden in 2005 een officiële samenwerkingsovereenkomst. Wouter Vermeersch kon achterhalen dat deze stedenband de belastingbetaler over de periode 2005 - 2013 jaarlijks gemiddeld 11.674 euro kostte, grotendeels gesubsidieerd vanuit Vlaanderen. In 2015 kostte de stedenband 10.394 euro, in 2016 15.192 euro en in 2018 nog eens 9.846 euro. “De stedenband met Cebu werd in 2020 stopgezet. Vele tienduizenden euro’s aan belastinggeld werden verbrast aan talloze snoepreisjes naar het exotisch eiland. Veel meer dan een berg kosten blijft vandaag van zo’n stedenband niet over. Daar wordt, behalve de reizende politici uit het stadhuis, niemand beter van”, stelt Vermeersch.

ZUSTERSTEDEN
Kortrijk heeft reeds vier zustersteden: Bad Godesberg (Duitsland), Frascati (Italië), Windsor and Maidenhead (Verenigd Koninkrijk) en Saint-Cloud (Frankrijk). “Op onze vraag hoe het stadsbestuur invulling heeft gegeven aan de relatie met onze Europese zustersteden moest schepen Herrewyn het antwoord schuldig blijven. Van die partnersteden is helemaal niets meer te merken. Bijna geen enkele Kortrijkzaan heeft kennis van die zustersteden. Laat ons dus eerst investeren in de uitbouw van onze bestaande Europese relaties alvorens nieuwe en omstreden relaties uit te bouwen met Noord-Afrikaanse landen die, laat ons eerlijk zijn, maatschappelijk, sociaal en cultureel weinig te bieden hebben aan de Kortrijkzanen”, besluit Vermeersch.

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Wouter Vermeersch
E-mail
woutervermeerschvb@gmail.com
Organisatie
Vlaams Belang Kortrijk
Adres
Stad
Kortrijk, Vlaanderen
Telefoon
0485/66.07.80
Contactgegevens