icon-balloon PERSBERICHT: Stadsbestuur Kortrijk wil voor ruim 1,5 miljoen euro per jaar gaan flitsen

Persbericht
Persberichttekst

Persbericht 2018-2024 nr. 120 – Maandag 5 december 2022

Wouter Vermeersch (Vlaams Belang): “Wij zijn met Vlaams Belang een groot voorstander van meer verkeersveiligheid, maar daar heeft het jammer genoeg niets te maken, met het dichtrijden van het gat in de lekgeslagen stadskas des te meer!”

STADSBESTUUR KORTRIJK WIL VOOR RUIM 1,5 MILJOEN EURO PER JAAR GAAN FLITSEN

1.575.000 euro, dat is het bedrag dat het stadsbestuur van Kortrijk wil bijeen gaan flitsen om het steeds groter wordend gat in de stadskas op te vullen. Dat blijkt uit het antwoord op vragen van fractieleider Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). “Met verkeerveiligheid heeft dat niets te maken, met het dichtrijden van het gat in de stadskas des te meer”, reageert Vermeersch. Vlaams Belang Kortrijk pleit voor een verkeersveiligheidsfonds.

“Steden en gemeenten kunnen voortaan zelf flitsen en daar wil Kortrijk dus stevig munt uit slaan. Uit de saneringsoefening, die het stadsbestuur van Kortrijk afgelopen zomer noodgedwongen moest doorvoeren om de lekgeslagen stadskas onder controle te krijgen, werd ons al snel duidelijk dat er fors meer inkomsten zouden worden gehaald uit die flitsboetes”, stelt Vermeersch. Hij vroeg en kreeg een nieuwe detailberekening van de financieel directeur van Stad Kortrijk. “Vanaf 2023 wil het stadsbestuur ruim 1,5 miljoen euro per jaar, u hoort het goed, per jaar, bijeen flitsen om het grote gat in de stadskas te vullen. Er zullen drie camera’s worden ingezet, die elk maar liefst 7.500 vaststellingen per jaar moeten opleveren. Flitsen aan de lopende band dus. Het stadsbestuur rekent goed door met een fikse gemiddelde boete van 70 euro. Dat maakt 1,575 miljoen euro (n.v.d.r., 3 camera’s x 7.500 vaststellingen per camera x 70 euro per vaststelling). Het stadsbestuur verwacht dat daarvan 236.250 euro (15 procent) niet betaald zal worden, bijvoorbeeld door buitenlanders. Een gekend probleem. Bovendien wordt rekening gehouden met een jaarlijkse kost voor personeel, verzending en software van 307.834,21 euro. Waardoor het stadsbestuur netto nog ruim 1 miljoen euro overhoudt aan die enorme berg flitsboetes.”

PLATTE FINANCIËLE OPERATIE
“Vanaf juli 2023 start het stadsbestuur met flitsen. Wij zijn met Vlaams Belang een groot voorstander van meer verkeersveiligheid, maar daar heeft het jammer genoeg niets te maken. De inkomsten komen niet in een apart fonds terecht, maar in de gewone middelen. Er worden door de extra inkomsten ook geen nieuwe of bijkomende investeringen in verkeersveiligheid gepland, het gaat dus om een platte financiële operatie. Als verkeersveiligheid het einddoel zou zijn, dan zouden de inkomsten jaar na jaar sterk moeten dalen omdat inwoners en bezoekers hun rijgedrag aanpassen. Niets blijkt minder waar, nu voorziet het stadsbestuur in de cijfers slechts een daling van inkomst van zo’n 10 procent.”

VERKEERSVEILIGHEIDSFONDS
Vlaams Belang Kortrijk pleit voor een apart verkeersveiligheidsfonds in Kortrijk. “Als het stadsbestuur haar plannen toch wil doorzetten dan moeten de middelen voor Vlaams Belang in een apart verkeersveiligheidsfonds komen. En als dat niet mogelijk blijkt, moeten de inkomsten zichtbaar aanleiding geven tot 1,5 miljoen euro aan bijkomende investeringen in verkeersveiligheid, vooral dan aan de schoolomgevingen. Ook veel fiets- en voetpaden in de stad en deelgemeenten liggen er nog steeds erbarmelijk bij!”, besluit Vermeersch.

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Wouter Vermeersch
E-mail
woutervermeerschvb@gmail.com
Organisatie
Vlaams Belang Kortrijk
Adres
Stad
Kortrijk, Vlaanderen
Telefoon
0485/66.07.80
Contactgegevens