icon-balloon Resultaten van Het Europese Step By Step project!

Persbericht
Persberichttekst

Na 4 jaar co-creatie en grensoverschrijdende uitwisselingen tussen partners uit Frankrijk, België, Nederland en het VK, is het Step By Step-project begin 2022 afgelopen. Ondersteund door het Interreg 2 Zeeën-programma heeft het project bijgedragen aan de gezondheid en het welzijn van mannen door ze samen te brengen in een nieuwe generatie van ‘sheds’.
Deze sheds vormen de basis van het Step By Step-model: gastvrije plekken waar mannen elkaar kunnen ontmoeten om sociale banden te (re)creëren, peer-to-peer ondersteuning te vinden, vaardigheden te leren en te delen en elkaar te ondersteunen op het gebied van gezondheid en werk, in een omgeving zonder oordeel. Bijzondere aandacht ging uit naar sociaal geïsoleerde mannen en mannen met een moeilijke geestelijke en fysieke gezondheid.
Ondanks de pandemie heeft Step By Step significante resultaten geboekt binnen het grensoverschrijdende gebied en is het model op grotere schaal binnen Europa uitgerold. Sommige ‘shedders’ (mannen die sheds bezoeken) hebben verantwoordelijkheden op zich genomen als ‘Shed Leader’, ‘Health Champions of ‘Employment Coaches’ waardoor de ‘sheds’ autonomer en duurzamer worden en linken gelegd worden met relevante dienstverleners en lokale gemeenschappen.
Op 8 oktober 2021 duidde een online conferentie de impact en realisaties van Step By Step, met keynote sprekers als Barry Golding (een vooraanstaand onderzoeker op het gebied van ‘Men's Sheds’), Martin Tod (Chief Executive van het UK Men's Health Forum) en Phil Packer (Mental Health en Wellbeing advocaat). Step By Step-partners deelden hun best practices die gedurende de 4 jaar van het project zijn ontwikkeld. Op basis van de resultaat kunnen de huidige maar ook nieuwe sheds blijven ontwikkelen en leren van de opgedane inzichten.
Voor Bolwerk is dit project interessant geweest omwille van de internationale dimensie. Het project heeft immers gezorgd voor een grensoverschrijdend partnernetwerk dat ook actief blijft na het afsluiten van het project.
“Step By Step heeft er voor gezorgd dat ik op frequente basis kan komen smeden in het atelier van Bolwerk. Bovendien leer ik er andere smeden kennen die me helpen om mijn skills verder te ontwikkelen.” Jonas Paepe – shedder
De documenten om huidige en toekomstige sheds te ontwikkelen en de opname van de finale conferentie zijn te vinden op deze website: sbs-wellbeing.eu

OPMERKINGEN VOOR REDACTEURS:

Interreg 2 Zeeën

Interreg 2 Zeeën 2014-2020 is een Europees Territoriaal Samenwerkingsprogramma voor Engeland, Frankrijk, Nederland en België (Vlaanderen). Het programma wordt medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (ERDF) en heeft een totaal van € 241 miljoen om projecten te cofinancieren in de periode 2014-2020.
http://www.interreg2seas.eu

Over Bolwerk
Bolwerk is een culturele vrijhaven die inzet op creatie, ontmoeting, verwondering en ecologie.
http://www.bolwerk.be

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Ruben Benoit
E-mail
ruben@bolwerk.be
Organisatie
Bolwerk
Adres
Spinnerijstraat 105
Stad
8500 Kortrijk
Telefoon
0495 783 599
Contactgegevens