icon-balloon PERSBERICHT: Ook kwetsbare daklozen moeten wijken voor criminelen detentiehuis

Persbericht
Persberichttekst

Persbericht 2018-2024 nr. 102 - maandag 29 november 2021

Wouter Vermeersch (Vlaams Belang): “Werkelijk alles en iedereen moet wijken voor het gevangenis-project en justitie-experiment van Van Quickenborne. Na kwetsbare meisjes moeten nu ook onze meest hulpbehoevende dak- en thuislozen wijken voor de criminelen van de Kortrijkse detentie-gevangenis.”

OOK KWETSBARE DAKLOZEN MOETEN WIJKEN VOOR CRIMINELEN DETENTIEHUIS

‘Housing First’, een federaal initiatief voor de meest kwetsbare dak- en thuislozen, moet wijken voor het detentiehuis in Kortrijk. Dat blijkt uit een analyse van het meerjarenplan van Kortrijk en bijkomende vragen door Kamerlid en Kortrijks fractieleider Wouter Vermeersch van Vlaams Belang. De Kortrijkse oppositiepartij bracht eerder al aan het licht dat het detentiehuis op de site-Lichtendal maandenlang werd verzwegen en dat de criminelen van het detentiehuis vlak naast een begeleidingscentrum voor tienermeisjes zullen verblijven. “Gaan alle Zuid-West-Vlaamse OCMW’s zo maar akkoord dat nu ook onze meest kwetsbare daklozen, bij het aanbreken van de winter, op zoek moeten gaan naar een nieuw onderdak en moeten wijken voor criminelen?”, vraag Vermeersch zich af.

‘Housing First’ is een initiatief van de federale regering om te streven naar de sociale integratie van de meest kwetsbare daklozen die te kampen hebben met drie cumulatieve problemen: een voorgeschiedenis van leven op straat, lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen en verslavingsproblemen. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar jongeren, aangezien ongeveer 20 procent van de daklozen jongeren zijn, een groep die zeer kwetsbaar is op straat. Dat blijkt uit een antwoord van minister Kitir (Vooruit) aan Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang).

Vermeersch: “Sinds 2014 wordt geëxperimenteerd met ‘Housing First’ in onze regio. Vanaf 2017 werd via W13, de vereniging van de 14 OCMW's en het CAW van Zuid-West-Vlaanderen, regionaal de krachten gebundeld voor deze zeer kwetsbare doelgroep. Zo worden er in Akkerwinde verschillende flats gebruikt voor de crisisopvang en het begeleiden van onze daklozen.”

In het aangepaste meerjarenplan, dat recent werd goedgekeurd door het Kortrijkse schepencollege, valt te lezen dat er budget wordt voorzien om het project ‘Housing First’, dat nu georganiseerd wordt in de flats van Akkerwinde nabij Lichtendal, verder te zetten als de site lichtendal een andere bestemming krijgt. “Uit onze navraag bij het stadsbestuur blijkt dat ‘Housing First’ effectief moet verhuizen naar een andere locatie. Ook de meest kwetsbare dak- en thuislozen moeten dus wijken voor de detentie-gevangenis van Van Quickenborne. Bij het aanbreken van de winter moet dit initiatief nu op zoek naar een ander onderkomen. Het roept alleen nog maar meer vragen op: hoeveel zal deze gebouwendans kosten aan de Kortrijkse belastingbetaler? Werden de andere twaalf OCMW’s op de hoogte gebracht? En gaan ze hier mee akkoord? Laat ons dat detentiehuis toch elders organiseren!”, besluit Vermeersch.

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Vermeersch Wouter
E-mail
woutervermeerschvb@gmail.com
Organisatie
Vlaams Belang Kortrijk
Stad
Kortrijk, Vlaanderen
Telefoon
0485/66.07.80
Contactgegevens