Persbericht 2018-2024 nr. 92 – vrijdag 1 oktober 2021
Wouter Vermeersch (Vlaams Belang): “Uit schrik voor het oordeel van de Kortrijkse kiezer degradeert het stadsbestuur het digitaal referendum tot een populariteitspoll over kunstwerken. Onaanvaardbaar!”
DIT IS GEEN DIGITAAL REFERENDUM MAAR EEN SOCIALE MEDIA ‘POLL’
Vlaams Belang Kortrijk is niet te spreken over de nieuwe vraag van het digitaal referendum. “Voor ons moet het digitaal refendum dienen om inspraak te organiseren over hete politieke hangijzers als de mega-moskee, de trambus of de veel te dure huisvuilzakken, niet als een populariteitspoll over kunstwerken”, reageert fractieleider en Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) verontwaardigd.
In het najaar wil het Kortrijkse stadsbestuur opnieuw een digitaal referendum organiseren. De vraag die voorligt, luidt als volgt:
"De Triënnale 'Paradise' loopt op zijn einde. Als stad willen we graag een blijvende herinnering aan deze kunstroute. Welk werk wil jij blijvend in de stad aanwezig zien?"
The Lovers van Jeremy Deller of KOMPAS / paradise prototype #2 – Stief DeSmet.
Wouter Vermeersch: “Na de pijnlijke nederlaag van het digitaal referendum in 2019 durft dit stadsbestuur duidelijk geen heikele politieke kwestie meer voor te leggen. Herinner u, toen stemde ruim 57 procent van de Kortrijkzanen tegen het waanidee van maandelijkse autovrije zondagen. Er zijn nochtans hete hangijzers in overvloed, denk maar aan de mega-moskee, de trambus of de veel te dure huisvuilzakken.”
“Uit de stadsmonitor bleek al dat dit stadsbestuur geen meerderheid van de bevolking meer achter zich krijgt. Slechts 37 procent in onze stad vertrouwt het bestuur van N-VA, liberalen en socialisten nog. Nu is ook duidelijk geworden dat dit stadsbestuur de politieke confrontatie met de Kortrijkzaan uit de weg gaat en het digitaal referendum compleet degradeert tot een populariteitspoll over kunstwerken. Een ‘poll’ zoals men die eenvoudig op pakweg Facebook of Twitter kan organiseren. Een bestuur, dat zogenaamd ‘participatie’ en ‘inspraak’ hoog in het vaandel draagt, compleet onwaardig. De vraag over die kunstwerken kan gerust voorgelegd worden aan de bevolking via de sociale media van Stad Kortrijk, maar het digitale referendum moet overeind blijven als een mogelijkheid voor onze inwoners om hun mening te geven over het beleid van dit stadsbestuur”, besluit Vermeersch.