icon-balloon Zwevegem: een plek waar elk kind en jongere zich goed voelt!

Persbericht
Persberichttekst

Zwevegem haalt een Vlaamse subsidie van ruim 13.000 euro binnen met het project “Zwevegem: een warme gemeente voor elk kind en elke jongere”. Eenzelfde bedrag legt de gemeente bij om gedurende 2 jaar allerlei initiatieven te nemen om, in de nasleep van de COVID-19, bij deze doelgroep het mentaal welzijn te bevorderen.

Goedgekeurd project

Begin dit jaar werd vanuit het Agentschap Binnenlands Bestuur de projectoproep ‘Versterking van het mentaal welzijn van kinderen & jongeren’ bekend gemaakt.

“Studies bewijzen dat jongeren mentaal het zwaarst te lijden hebben onder de coronapandemie. Vanuit de ambitie om een warme gemeente te zijn, óók voor kinderen en jongeren, tekenden wij met veel enthousiasme in op deze projectoproep. Met een geïntegreerd verhaal van diverse acties met en voor de kinderen & jongeren willen we op een laagdrempelige manier werken aan hun welbevinden en hun veerkracht” zegt schepen van Samenleving Eliane Spincemaille (CD&V). “Begin juni keurde de minister onze aanvraag goed met een subsidie van ruim 13.000 euro. Samen met onze lokale en regionale partners wordt ons “Warme Gemeente-verhaal” uitgerold, uiteraard in nauwe betrokkenheid met de kinderen/jongeren en hun ouders.”

Het dossier kwam tot stand door samenwerking tussen de Zwevegemse dienst samenleving, de jeugddienst, de buurtwerking, Huis van het Kind en Logo Leieland. Er wordt niet alleen ingezet op reeds lopende of geplande acties, maar met het extra budget kunnen nu ook bijkomende projecten worden uitgewerkt: uitbouw van een uitleensysteem voor spel- en sportmateriaal voor jongeren, organiseren van groepssessies, spel- en ontmoetingsmomenten waar spontaan sociaal contact en samen bewegen centraal staan enz.

Zomerkalender

Het succesvolle Doe-boekje dat vorig jaar via de coronamiddelen werd verspreid, krijgt een opvolger die nóg origineler en interactiever is. Want de zomer 2021 is nog steeds geen ‘normale’ zomer en verveling mag zeker niet toeslaan.
Dankzij de subsidie kan het lokaal bestuur Zwevegem, in samenwerking met Huis van het Kind, een zomer doe-kalender bezorgen. Elk kind tussen de 6 en 12 jaar dat in Zwevegem woont, kreeg zijn exemplaar van de Zomerkalender intussen in de brievenbus. Kinderen (en ouders) vinden er inspiratie voor een leuke vakantiedag: spelletjes, doordenkertjes, doe-activiteiten enz.
Uren speelplezier met het hele gezin of met de vriendjes gegarandeerd!

Emotiekoffer

“Onlangs konden we alvast de emotiekoffer voor de kleinsten lanceren”, zegt Griet Vandeburie, coördinator van Huis van het Kind en deskundige samenleving. “Deze koffer geeft ouders met kinderen tussen 0 en 3 jaar de mogelijkheid om reeds in een vroege fase met hun kind te werken rond de vier basisemoties: blij, boos, bang en bedroefd.
Ouders of opvoedingsverantwoordelijken krijgen heel wat tips mee: van hechting en contact maken met je baby tot babymassage, het gebruik van een draagdoek of huilkaart. De koffer omvat ook concrete materialen zoals boeken, spelmateriaal en filmpjes. Iedereen kan de koffer gratis ontlenen bij Huis van het Kind of de bibliotheek.
Dankzij de subsidie kunnen we in de nabije toekomst ook een koffer voor het basisonderwijs en voor het secundair onderwijs uitwerken.”

Meer informatie?
Neem contact op met:
Griet Vandeburie
Griet.Vandeburie@zwevegem.be
0471 61 64 48

Eliane Spincemaille
Eliane.spincemaille@zwevegem.be
Schepen van Samenleving
0476 59 83 29

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Dienst communicatie Zwevegem
E-mail
communicatie@zwevegem.be
Adres
Blokkestraat 29
Stad
8554 Zwevegem
Telefoon
0492 13 51 06
Contactgegevens