icon-balloon SHM Eigen Haard Zwevegem en SHM Eigen Gift Eigen Hulp ondertekenen intentie tot fusie

Persbericht
Persberichttekst

De Raden van Bestuur van Eigen Haard Zwevegem en Eigen Gift Eigen Hulp Kuurne hebben begin december 2020 groen licht gegeven om een intentieverklaring te ondertekenen in het kader van een fusie-operatie. Daarmee onderschrijven beide maatschappijen het gezamenlijk doel om in de loop van 2022 een grote woonmaatschappij te vormen van ongeveer 2.000 woningen.

Wettelijk kader

Deze fusie wordt ondersteund door de lokale besturen van Zwevegem en Kuurne die in april 2020 de gesprekken zijn aangegaan. “Sedert het performantiedecreet zijn sociale huisvestingmaatschappijen verplicht 1.000 woningen te hebben. Eigen Gift Eigen Hulp heeft op vandaag 500 woningen. De groei naar 1.000 woningen is financieel onhaalbaar en ook sociaal niet makkelijk te realiseren. Kuurne heeft op vandaag ook het Bindend Sociaal Objectief (BSO) behaald. Een fusie is voor Kuurne altijd de enige optie geweest”, zegt Burgemeester Francis Benoit (CD&V) uit Kuurne. De Burgemeester van Zwevegem Marc Doutreluingne (Lijst Burgemeester Zwevegem) sluit zich daarbij aan: “Op vandaag ontsnapt geen enkele SHM aan de schaalvergroting. Eigen Haard telt 1.350 woningen en strikt genomen moet Eigen Haard op vandaag niet fusioneren. De nieuwe wetgeving van de Vlaamse Regering in het kader van de woonmaatschappijen maakt duidelijk dat wat vandaag geldt, morgen op de helling kan staan. Vooruitkijken is de boodschap. Tegen 2023 wordt de vorming van grotere woonmaatschappijen verplicht. Eigen Haard en de gemeente Zwevegem wensen zich te engageren om een fusiemaatschappij te vormen die de toekomstige uitdagingen nog beter het hoofd kan bieden.”

Intentie: samen uitdagingen tegemoet gaan

De betrokken gemeentebesturen en SHM’s ondertekenden eind 2020 reeds een intentieverklaring. Dit is een eerste belangrijke stap. “De intentieverklaring vormt een belangrijke engagementsverklaring tussen de betrokken partners en is het vertrekpunt van de fusiegesprekken.. Om een fusiemaatschappij te vormen, moeten er heel wat juridische procedures nageleefd worden. We mikken op een fusiemaatschappij tegen midden 2022. In deze operatie staat onze huurder centraal door het nastreven van een nabije dienstverlening.” stelt Nele Roobrouck (Lijst Burgemeester), voorzitter Eigen Haard Zwevegem. “Naast deze juridische oefening, wensen we de fusie ook op operationeel vlak goed voor te bereiden. Er zijn tal van uitdagingen voor beide maatschappijen die beter op een grotere schaal worden aangepakt. Er is de nood aan investeringen in de sociale huisvesting en het belang van renovaties om de kwaliteit van het patrimonium te verbeteren. Dat vergt een verstandig financieel beleid. Niet onbelangrijk is dat we ook het personeel optimaal trachten te betrekken in deze operatie.” vult de voorzitter van Eigen Gift Eigen Hulp Etienne Vancoppenolle (CD&V) aan.

De plaats van de huurder

De huurder mag dus niet vergeten worden doorheen het samenwerkingsverband. “Een grotere organisatie biedt meer mogelijkheden om de relatie met de huurder te bewaken. Beleving en ontmoeting zijn belangrijke kernwaarden. Vanuit het lokaal bestuur verwachten we dat de woonmaatschappij inzet op participatie met en betrokkenheid van de huurder. Concreet kan dat door de oprichting en uitbouw van een huurdersadviesraad, door het organiseren van buurt- en infovergaderingen rond wetgeving of projecten of door het investeren in een goede communicatie naar de huurder toe, bijvoorbeeld in de vorm van een nieuwsbrief en een goede website”, verduidelijkt de Zwevegems Schepen van Wonen Eliane Spincemaille (CD&V). Voor de Kuurnse Schepen van Wonen Annelies Vandenbussche (SP.a) betekent het ook dat bij de realisatie van projecten aandacht moet besteed worden aan de huurder: “De toekomstige maatschappij moet ook projecten realiseren die beantwoorden aan de sociale woonnoden van de huurders. Dat gebeurt in overleg met de gemeentes als regisseur van het lokaal woonbeleid. In die optiek moeten de projecten van de maatschappij strategisch vorm krijgen. In de eerste plaats moet er ingespeeld worden op de wachtlijsten en moet er ruimte zijn voor alleenstaanden maar ook voor grotere gezinnen. Ten tweede is de leefbare inrichting van het patrimonium een belangrijk aandachtspunt, waarbij gestreefd worden naar minder beton, meer groen. Waar mogelijk moet ook de samenwerking met welzijnsorganisaties nagestreefd worden.”

Geloven in de toekomst

Tot slot geven de voorzitters van Eigen Haard en Eigen Gift Eigen Hulp de waarden mee die de fusiemaatschappij moet uitdragen: “Als voorzitters wensen we in samenspraak met de lokale besturen een transparante en performante maatschappij uit te bouwen. In die organisatie wordt gestreefd naar de betrokkenheid van de huurder en staat het respect voor het personeel voorop. Daarenboven moet die organisatie streven naar een duurzame kwaliteit van het patrimonium zonder de financiële gezondheid van de fusiemaatschappij in het gedrang te brengen. Geen makkelijke oefening, maar wel een project waarin alle partners sterk geloven.”

Info

Contactgegevens Eigen Haard Zwevegem:
Nele Roobrouck, voorzitter EHZ – 0475 50 04 24

Contactgegevens Eigen Gift Eigen Hulp Kuurne:
Etienne Vancoppenolle EGEH – 0495 27 10 05

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Dienst communicatie
E-mail
communicatie@zwevegem.be
Adres
blokkestraat 29
Stad
8550 Zwevegem Zwevegem
Telefoon
056 76 55 52
Contactgegevens