icon-balloon Solidair Zwevegem

Persbericht
Persberichttekst

Het lokaal bestuur Zwevegem heeft, mede op aangeven van de oppositiepartijen, beslist om boven alle politieke grenzen heen een noodfonds op te richten van 500.000 € en om “letterlijk” samen de krachten te bundelen voor de uitwerking van de concrete maatregelen waaraan het noodfonds zal besteed worden. Er werd hiervoor een werkgroep opgericht waaraan alle politieke fracties die vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad deelnemen. Na 2 werkvergaderingen heeft het coronaherstelfonds “Solidair Zwevegem” ook effectief gestalte gekregen. Hierbij werd niet gekozen, zoals meerdere steden en gemeenten wel gedaan hebben, voor de relatief gemakkelijke oplossing van een algemene coronabon voor de ganse bevolking maar wel integendeel voor het uitgangspunt dat de financiële en logistieke ondersteuning moest besteed worden aan de meest noodlijdende inwoners. Voor de concrete uitwerking werden de maatregelen in 3 categorieën ingedeeld onder de respectievelijke noemer: mensen in nood, lokale economie in nood en verenigingen in nood. Daarenboven werd ook gedacht aan een zogenaamd ‘Zomerplan’ (waarin nogmaals de 3 categorieën aan bod komen) bedoeld om zowel voor onze inwoners als voor de regio, ondanks de coronacrisis en de hieruit vloeiende maatregelen, aangenamer zomermaanden te laten beleven in een aantrekkelijk Zwevegem. Dit aanbod moet tegelijk een opsteker zijn voor de lokale economie en de horeca in het bijzonder, alsook voor onze lokale verenigingen.

Het volledig herstelplan is bedoeld om met unanimiteit goedgekeurd te worden in de gemeenteraad van 25 mei 2020, gevolgd door verdere uitwerking en verfijning door de diensten van het lokaal bestuur in overleg en samenspraak met de politieke werkgroep. Het is tevens de bedoeling zo spoedig mogelijk het herstelplan op het terrein en in de praktijk uit te voeren. Onder voorbehoud van de goedkeuring in de gemeenteraad van 25 mei, zijn de diensten van het lokaal bestuur, in samenspraak met de beleidsverantwoordelijken, trouwens reeds volop bezig met het voorbereidend werk.

Zonder tot op de euro na te willen afkloppen, is het de bedoeling bij de invulling van het herstelplan het voorziene budget voor de helft te besteden voor de zogenaamde sociale categorie “mensen in nood” en de andere helft voor de lokale economie, verenigingsleven en zomerplan. In de vergadering van de werkgroep van 14 mei werd in een aangename constructieve sfeer, ook al gebeurde dit met de skype methode, een consensus bereikt over het hierbij gevoegde coroaplan – zie bijlage.

Vermeldenswaardig is zeker ook dat er voor de eerste bijeenkomst van de werkgroep op 5 mei jl. tevens een beroep gedaan werd op de Zwevegemse bevolking om ter zake zelf ook rechtstreeks suggesties en voorstellen te formuleren. Deze oproep werd positief onthaald met talrijke voorstellen die in de werkgroep uiteraard aan bod zijn gekomen. De coronacrisis treft iedereen zodat participatie, ook al gebeurde dit in een spoedtempo, zeker op zijn plaats was. In het kader van de uitvoering, in de mate de tijdsdruk dit mogelijk maakt, is het opnieuw de bedoeling in overleg te gaan met wie het behoort zoals bijvoorbeeld de actoren van de lokale economie of horecasector.

Tenslotte wensen we nog te vermelden dat de verschillende vaste gebruikers van de Transfosite, onder begeleiding van de burgemeester als voorzitter van de VZW Transfo alsook van de sitecoördinator, in overleg zijn getreden met het oog op een gezamenlijk en gestructureerd zomeraanbod op de site. Dit aanbod zal uiteraard afgestemd worden met het zomerplan van het gemeentebestuur. Meer daarover later. Het is trouwens de uitdrukkelijke aanbeveling van de federale overheid: ‘Beter buiten beleven dan binnen te organiseren’ en hiervoor is Zwevegem, met zijn uitgestrekt buitengebied, uitermate geschikt.

Namens het lokaal bestuur

Marc Doutreluingne, Isabelle Degezelle, Marc Claeys, Wim Monteyne, Yves De Bosscher, Antoon Vanassche.

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Dienst communicatie
E-mail
communicatie@zwevegem.be
Organisatie
Gemeentebestuur Zwevegem
Adres
Blokkestraat 29
Stad
Zwevegem
Telefoon
056765567
Contactgegevens