icon-balloon Coronaherstelplan Zwevegem

Persbericht
Persberichttekst

Aan de gemeenteraad van maandag 27 april wordt gevraagd een bijkomend agendapunt bij hoogdringendheid toe te voegen voor de bespreking en de stemming over een lokaal herstelplan n.a.v. de coronacrisis.

De coronacrisis slaat niet alleen menselijk maar ook socio-economisch hard toe. Het zijn werkelijk uitzonderlijke tijden waarvoor ook bijzondere maatregelen nodig zijn.

Het lokaal bestuur Zwevegem is de mening toegedaan dat deze crisis in de 1ste plaats op Federaal en op Vlaams niveau moet beheerd en zo mogelijk beheerst worden. Naar het standpunt van het lokaal bestuur van Zwevegem gebeurt dit trouwens op voortreffelijke wijze. Dit belet evenwel niet dat ook het lokaal bestuur zijn rol wenst te spelen om hierbij aanvullend op te treden en lokaal te ondersteunen waar het echt nodig is en voor wie het echt nodig heeft.

Sedert enkele weken werkt het college van burgemeester en schepenen reeds aan een herstelplan of een post-coronaplan. Er zijn echter veel verschillende meningen mogelijk i.v.m. de juiste en meest doeltreffende maatregelen alsook i.v.m. de meest getroffen categorieën van onze bevolking.

Het lokaal bestuur Zwevegem vindt dat de ondersteuning en/of de compensatie in de eerste plaats moet gaan naar onze inwoners die dit het meest nodig hebben en/of de zwakste schouders hebben. Dit is niet eenvoudig te beoordelen wanneer de crisisperiode nog volop lopende is. Een algemene crisisbon of waardebon voor de ganse bevolking, zonder onderscheid in bedrag en zonder onderscheid in begunstigden, is volgens Zwevegem niet de beste maatregel.

Rekening houdende met de snelheid waarmee moet gehandeld worden maar ook met de moeilijkheid om nu reeds de echte noden juist in te schatten, opteert het lokaal bestuur Zwevegem voor een globaal noodfonds ten bedrage van 550.000 euro met bijkomende flankerende maatregelen (meer daarover op de gemeenteraad zelf).

Bij de besteding van het noodfonds worden 3 categorieën onderscheiden: De inwoners van de gemeente als dusdanig met de nadruk op diegene die sociaal of financieel de meest behoeftigen zijn, de sector van de lokale economie en de zogenaamde vrijetijdssector, waarmee bedoeld wordt sport, cultuur, verenigingsleven enz. Om snelheid, deskundigheid en inspraak te combineren, zullen de concrete maatregelen uitgewerkt worden door de administratie onder leiding van het managementteam in overleg met het schepencollege en op advies van een gemeenteraadscommissie (samengesteld, rekening houdende met alle politieke fracties).

In tijden van uitzonderlijke crisis moet solidariteit boven drijven. Crisismaatregelen vragen vooral politieke gezondheid, wars van alle politieke gezindheid. Het is de bedoeling zo spoedig mogelijk een gemeenteraadscommissie te houden en de uiteindelijke gemeenteraadsbeslissing te nemen op een bijzondere gemeenteraad gepland op 18 mei 2020.

Wij houden eraan verder te verduidelijken dat het college van burgemeester en schepenen blij is met de regionale aanpak van de gezamenlijke aankoop en verdeling van mondmaskers voor de ganse bevolking en tevens ook wil benadrukken dat de aandacht moet gaan naar het onderzoek en de ondersteuning van de concrete lokale noden en niet naar maatregelen op basis van een opbod tussen de gemeenten onderling.

Tenslotte houden wij eraan, namens het voltallig lokaal bestuur, nogmaals onze bijzondere dank uit te spreken naar al wie tot op heden en ook in de toekomst actief is of actief zal blijven aan het coronafront op het risico af haar/zijn gezondheid in het gedrang te brengen. Dit betreft voornamelijk onze essentiële sectoren zoals de verpleging, de ouderenzorg en de medische zorg in het algemeen maar ook het onderwijs, de transport- en de voedingssector alsook al wie rechtstreeks of onrechtstreeks bijdraagt tot de noodzakelijke bevoorrading allerhande van onze lokale bevolking. Niet alleen het financiële maar ook het warmmenselijke is in deze moeilijke periode van het grootste belang.

De strijd is nog niet gestreden: Blijf solidair, blijf voorzichtig en blijf u inzetten voor de medemens.

Zwevegem, 27 april 2020.
Namens het college van burgemeester en schepenen,
Marc Doutreluingne
Burgemeester

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Dienst Communicatie
E-mail
communicatie@zwevegem.be
Organisatie
Gemeente Zwevegem
Adres
Blokkestraat 29
Stad
8550 Zwevegem
Telefoon
056 76 55 52
Contactgegevens