icon-balloon Zwevegem stimuleert personeel om vaker voor de fiets te kiezen!

Persbericht
Persberichttekst

Meer werknemers op de fiets en minder met de wagen, dat is de leuze van de gemeente Zwevegem. En het blijft niet bij woorden want Zwevegem wil de pole position in de race naar een duurzaam woon-werkverkeer. Hoe ? Door de fietscultuur binnen de gemeente te promoten en te implementeren. Fietsen naar en van het werk is niet alleen gezonder en goedkoper. Het bespaart CO2-uitstoot en zorgt ook voor minder verkeer en bij veralgemening voor minder files.

Intercommunale Leiedal organiseerde in het voorjaar een groepsaankoop (elektrische) fietsen voor 9 bedrijventerreinen in Zuid-West-Vlaanderen. Ook het gemeentepersoneel hielp mee om er een succesverhaal van te maken. Het personeel krijgt nog een tweede optie. Zwevegem sluit een fietslease af met de VZW Mobiel uit Kortrijk. Iedereen die voltijds aan het werk is, krijgt de kans om voor een periode van 4 jaar een fiets te leasen. Er kan gekozen worden uit maar liefst 48 fietsen, van gewone fiets tot elektrische (bak)fiets of speed-pedelec. De eerste week van juli kunnen de medewerkers alvast een fiets naar keuze uittesten op de parking van het Gemeentepunt.

In de maand mei werd aan 102 personeelsleden een fietsvergoeding uitbetaald. Dat betekent dat nu al bijna een kwart van het personeelsbestand voor de fiets kiest. Het fietsend personeel krijgt de wettelijk maximale fietsvergoeding van 0.24 euro per kilometer. De fietslease wordt door het gemeentebestuur sterk gepromoot en ook financieel ondersteund. Wie zich verbindt om minstens 50% van de woon/werk-verplaatsingen per fiets te doen, krijgt een gemeentelijke bijdrage van 20€ per maand of ongeveer 1/3 van het maandelijks leasebedrag voor een gewone elektrische fiets. De tegemoetkoming van 20€ per maand geldt voor elke fietslease met dergelijk engagement.
Wie zich niet tot die inspanning verbindt, kan wel inschrijven en dus ook genieten van het voordelig groepstarief. Hoe meer deelnemers, hoe beter het tarief! Dus inschrijven op de fietslease is hoe dan ook de boodschap: individueel en maatschappelijk niets anders dan voordelen.

De burgemeester en de algemeen directeur geven alvast het voorbeeld gezien zij nu reeds de inspanning leveren om minstens de helft van hun woon/werk verplaatsingen met de elektrische fiets te doen, wat zij trouwens als zeer aangenaam ervaren.

Ook voor dienstverplaatsingen wordt het gebruik van de fiets gepromoot. Hiervoor werden enkele elektrische fietsen aangekocht. De gemeente doet in de komende maanden ook bijkomende investeringen in een overdekte fietsstalling want nu staat iedere morgen de bestaande fietsberging vol.
Tenslotte zal de afwerking van de missing link van het Guldensporenfietspad tussen de Deerlijkstraat en de Otegemstraat de verbinding met het gemeentepunt voor velen nog gemakkelijker en ook sneller maken. De werken zijn de eerste week van juli afgerond ; de officiële opening volgt op 19 juli aanstaande.

Deze zomer samengevat: Zwevegem fiets meer dan ooit. Zwevegem, een echt fietsparadijs!

Zwevegem, 1 juli 2019

Marc Doutreluingne
Burgemeester

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Marc Doutreluingne
E-mail
marc.doutreluingne@zwevegem.be
Organisatie
Gemeentebestuur Zwevegem
Adres
Blokkestraat 29
Stad
Zwevegem
Telefoon
056 76 55 67
Contactgegevens