icon-balloon Zwevegem gaat in zee met "Woonwijs"

Persbericht
Persberichttekst

Het huisvestingsbeleid en de woonkwaliteit verbeteren, zijn twee belangrijke items voor het Zwevegems gemeentebestuur. Daarom treedt Zwevegem op 1 januari 2020 toe tot ‘Woonwijs’, een Intergemeentelijke Samenwerking Wonen (IGSW). Zwevegem wordt hiermee het vijfde lid van Woonwijs, na de gemeentebesturen en OCMW’s van Harelbeke, Deerlijk, Lendelede en Kuurne. Woonwijs helpt ons om een functioneel en gezamenlijk woonbeleid uit te stippelen, met voldoende ruimte voor specifieke gemeentelijke klemtonen.

“Zwevegem streeft naar betaalbaar en kwaliteitsvol wonen voor alle inwoners”, zo vertelt Eliane Spincemaille, Schepen van Wonen. “Toetreden tot Woonwijs biedt ondersteuning aan het bestuur en aan de diensten bij de uitwerking van ons gemeentelijk woonbeleid. Door samen te werken met vijf gemeenten kunnen wij grote stappen voorwaarts zetten op het gebied van leegstand, energiezuinige renovaties, woningkwaliteit en doelgroepgericht woonbeleid”.

De lokale besturen dienen nu een gezamenlijk subsidiedossier in bij Vlaanderen voor de periode 2020-2025. De 5 Woonwijs-gemeenten werken drie gelijklopende beleidsprioriteiten uit. Er wordt werk gemaakt van een divers en betaalbaar woningaanbod, we zetten in op bewaking van de woningkwaliteit en we bouwen een woonloket uit waar alle inwoners terecht kunnen voor woonadvies. Daarbij moet bijzondere aandacht besteed worden aan de meest woonbehoeftige gezinnen en alleenstaanden.

Zwevegem heeft de voorbije jaren al een aantal initiatieven uitgebouwd op het vlak van huisvesting. Met de instap in Woonwijs willen we alle lopende activiteiten rond huisvesting structureren in een ruimer kader en de samenwerking tussen de diensten verbeteren met als uiteindelijke doel een betere dienstverlening realiseren. Wij kunnen daarvoor rekenen op de expertise en coaching van de Woonwijs-medewerkers.

Het woonbeleidsplan waartoe Zwevegem zich engageert binnen Woonwijs zal opgenomen worden in het globale meerjarenplan dat eind dit jaar aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd. Het subsidiedossier wordt eind juni ingediend bij het Vlaamse Gewest.

Eliane Spincemaille
Schepen van Wonen Zwevegem

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Spincemaille Eliane
E-mail
eliane_spincemaille@zwevegem.be
Organisatie
Gemeentebestuur Zwevegem
Adres
Blokkestraat 29
Stad
Zwevegem
Telefoon
056 75 55 67
Contactgegevens