icon-balloon Bioveeteler Hierford wint de Klimop.Award 2024

Persbericht
Persberichttekst

Op zondag 21 januari werd voor de 16e keer de Klimop.Award uitgereikt. Dit initiatief van Natuur.koepel wil elk jaar een bedrijf, organisatie, project,… in de picture zetten die een vooruitstrevende rol speelt op vlak van natuur en/of milieu in de regio en zo de ‘achterblijvers’ inspireren.

De winnaar van deze editie werd de bioveeteler Johan Christiaens van het Kortrijkse Hierford. ‘Biologisch en van hier’, zo promoot Johan zijn rundsvlees van het Hereford-ras.

Johans ouders hadden in Rollegem een klassiek vleesveebedrijf en hoewel zij hun dieren met de grootste zorg omringden, had Johan het gevoel dat hun werk onvoldoende werd gewaardeerd. Eens de handelaar de dieren had opgeladen op de veewagen, leken al hun goede zorgen vergeefse moeite. Johan besloot om het zelf anders aan te pakken en schakelde ruim 5 jaar geleden om naar een biologisch vleesveebedrijf. De doelstelling is zo natuurinclusief mogelijk te werken en het lokaal geproduceerde rundvlees ook lokaal te vermarkten. Het vlees wordt ter plaatse op de boerderij verkocht via pakketten op vaste afhaalmomenten.

Het voeder voor de dieren wordt zelf gekweekt, de dieren krijgen de tijd om te groeien op een natuurlijke manier en geneesmiddelen worden beperkt tot een absoluut minimum. Hereford is een sterk en zelfredzaam ras. Allemaal aspecten die belangrijk zijn voor het dierenwelzijn. Doordat de koeien vooral gras eten is het rijker aan Omega-3 vetzuren, en het behoudt de voedingswaarde door het amper te bewerken.

Ook ecologische begrazing maakt een belangrijk deel uit van de bedrijfsvoering. De koeien van Johan zijn dan ook te vinden in natuurgebieden in de regio zoals bvb. bij ’t Schrijverke in Marke van Natuurpunt Kortrijk. Een win-win-win voor natuur (meer biodiversiteit), Natuurpunt (minder werk) en voor Hierford (voordelig gebruik van gronden).

Johan kreeg niet voor niets in 2023 de Biovlam-award als innovatieve bio-ondernemer.

In deze tijden van waar het in de landbouwsector vooral gaat over probleemdossiers zoals de stikstofproblematiek is het inspirerend om te zien dat het ook op een andere manier kan. Niet met meer grootschaligheid of industrialisering, neen, de ambitie van Johan is om minder, maar kwaliteitsvol en duurzaam vlees te produceren.

De Klimop.award bestaat dit jaar uit een beeldje van kunstenaar Edgard Antoin uit Zwevegem. Het beeldt een rund uit, en de kunstenaar heeft het nooit willen verkopen. Maar voor deze zinvolle bestemming heeft hij het wel van de hand gedaan aan Natuur.koepel.

 

Natuur.koepel vzw

Persbericht Type
Datum
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Tavernier Maarten
E-mail
maarten.tavernier@telenet.be
Organisatie
Natuur.koepel
Adres
Lage Posthoornstraat 27
Stad
Wevelgem
Telefoon
0491039928
Contactgegevens