icon-balloon Sportgroep Vaste Vuist Lauwe schitterde op Vlaamse kampioenschappen A en B-niveau

Persbericht
Persberichttekst

Verspreid over twee weekends vonden voor de gymnasten van Sportgroep Vaste Vuist Lauwe in het A en B-niveau de Vlaamse kampioenschappen plaats. De trainers kunnen met trots terugkijken op hele mooie resultaten van hun gymnasten.

In Izegem vond op 29 en 30 april het Vlaams kampioenschap toestelturnen jongens plaats. Vaste Vuist Lauwe ging hier met maar liefst 11 medailles naar huis.
Bij de I9 behaalde Leito Simoens en Arnaud Ververken zilver. Goud was er voor Robin Fidalgo Lopez, Dion Haxhijevicg en Jano Clairhout bij de I10. Lennert Depoorter (B15-16) en Oscar Tournicourt (A13-14) behaalden een mooie derde plaats. Nio Witdouck kaapte bij de A12 de zilveren medaille weg en Victor Sabbe deed hetzelfde bij de B12. We mochten ook nog twee gouden medailles richting Lauwe meenemen. Arthur Delahaye (B13-14) en Alexander Delahaye (B17-18) werden tot Vlaams kampioen gekroond in hun categorie.
Het Vlaams kampioenschap toestelturnen meisjes vond dan weer plaats in Tongerlo op 5 en 6 mei. De trampolinegymnasten moesten dan weer het beste van zichzelf gaan geven in Essen. Terwijl in Groot-Brittannië de kroning van King Charles III werd gevierd hoopten de gymnasten van Vaste Vuist Lauwe zicht te kronen tot Vlaams kampioen, of toch om zo goed mogelijk te presteren.
Op zaterdag zagen we bij het toestelturnen meisjes eerst de categorie B11 aan het werk. Ze turnden allemaal een zeer mooie wedstrijd. Vaste Vuist Lauwe scoorde onmiddellijk, want Olivia Lecluyse werd Vlaams Kampioen, onmiddellijk gevolgd door Hélène Ververken die zich vicekampioen van Vlaanderen bij de B11 mag noemen. Febe Timmerman werd vierde, gevolgd door Fien Dezwarte op de vijfde plaats. Margaud Dujardin volgde op een 14de plaats en haalt net als de andere meisjes de norm voor het Belgisch kampioenschap.
Daarna was het de beurt aan de juniores (B14-15). Lou Derudder werd knap derde, Emme D’Helft eindigde net naast het podium en Jelke Van Meenen werd 13e. Bij de seniores ging het op enkele toestellen wat minder. Rachel Degryse werd uiteindelijke zesde, Anke Dejonge werd na een val toch nog zevende en Lise Verhaeghe eindigde als negende.
Ook de B-gymnasten trampoline sprongen zich hoog in de ranking op zaterdag.
Eerst kwam Sarah Dujardin aan de beurt. Ze sprong met veel overtuiging, maar misschien met iets te veel ‘buzze’. 12 sprongen in plaats van 10, waar ze een bestraffing voor kreeg. Dit kostte haar wellicht het podium. Het werd uiteindelijk een vijfde plaats. Charlot Becquart (B15-16), op en top gedreven, pakte uit met een gedurfde vrije reeks, maar veroverde hiermee wel het goud en dus ook de Vlaamse titel. Elouise Tanghe (B17+) turnde een stabielere eerste reeks, maar maakte toch wat kleine foutjes in haar tweede reeks. Ze behaalde haar beste ranking van dit jaar, namelijk een zesde plaats.
In het synchroonspringen (wat heel moeilijk te oefenen is bij ons omdat we maar 1 wedstrijdtrampoline hebben) zagen we twee totaal verschillende emoties. Een zware ontgoocheling voor Eline Duyvejonck en Thibault Van den Noortgate die het podium waarop ze gehoopt hadden aan zich voorbij zagen gaan na een afgekeurde gestrekte barani.
Charlot Becquart en Elouise Tanghe waren dan weer euforisch na hun overwinning bij de B15+. Geen enkel ander koppel kon tippen aan hun moeilijkheid, afwerking, verplaatsing, synchronisatie en aanpassingsvermogen. Terechte Vlaamse kampioenen. Mare Bourgois kon door haar communie niet deelnemen aan de wedstrijd.
Op zondag kwamen in Tongerlo de B10, B12 en B13 van het toestelturnen meisjes in actie.
Emma Theys (B10) nam voor de eerste keer deel aan een Vlaams kampioenschap en met succes. Ze veroverde onmiddellijk de tweede plaats. Tot slot was het de beurt aan B12 en B13. Ook hier werd bij de B12 een zilveren medaille behaalt door Esmée Werbrouck. Cammie Debaveye stond net niet op de ereplaatsen (vierde) en Eloïse Bailleul werd 8ste. Alle drie de meisjes behaalden de selectie voor het BK. Yinthe Strypsteen kon omwille van haar Vormsel niet deelnemen aan het VK. Iniya turnde op brug en grond enkele fouten en werd daardoor slecht twaalfde. Ze turnde wel de norm voor het Belgisch en kan daar dus proberen om beter te doen.
De A-gymnasten trampolinespringen kwamen op zondag in actie. Lucie Derycke (A11) kreeg pas twee dagen voor de wedstrijd te horen dat ze als tweede reserve en 14de in de ranking, toch mocht deelnemen aan het VK. Ze zette er een prachtprestatie neer en werd er geheel onverwacht zevende. Elia Foulon (A12) ging als topsportgymnast op zoek naar een ticket voor de WAGC, het wereldkampioenschap voor de jeugd. Helaas behaalde hij dit doel niet door enkele kleine foutjes, maar hij stak er toch met kop en schouders bovenuit en werd dus wel Vlaams kampioen! De twee A-gymnasten veroverden ook het brons in het synchroonspringen.
Sportgroep Vaste Vuist Lauwe zal dus heel wat gymnasten het beste van zichzelf zien geven op de Belgische kampioenschappen tijdens het pinksterweekend eind deze maand. De trampolinegymnasten gaan met 8 naar het BK in Brugge. De al zeker 10 jongens en 16 meisjes toestelturnen trekken naar Libramont.