Op de gemeenteraad van 11 april 2023 stelt N-VA Anzegem voor alle achtergelaten of verwaarloosde fietsen voortaan te registreren in de digitale databank van Bikebank. Daarnaast wil de partij haar bewoners via de verschillende communicatiekanalen oproepen om hun tweewieler zelf te registreren in deze centrale databank. “ Zelden of nooit worden gestolen fietsen teruggevonden. Door zogeheten weesfietsen te registreren in Bikebank vergroten we de kans dat mensen hun gestolen fiets effectief terugvinden”, stelt Koen Tack.
Uit cijfers van Statistiek Vlaanderen blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.714 fietsen gestolen werden in Vlaanderen. De hotspots in onze gemeente zijn het station van Vichte en Anzegem. Zelden of nooit worden die gestolen fietsen teruggevonden. “Daarom sloegen het privé-initiatief Bikebank en de provincie Antwerpen de handen in mekaar en ontwikkelden ze een databank voor weesfietsen. Gemeenten en politiezones kunnen gratis gebruik maken van deze site om verwaarloosde en achtergelaten fietsen te registreren. Het achterliggende idee is dat fietsdieven niet stoppen aan een gemeentegrens of provinciegrens. Intussen zijn er verschillende provincies en lokale overheden die gebruik maken van deze databank. Wij vragen aan het gemeentebestuur en de politiezone om voortaan alle weesfietsen te registeren op www.bikebank.be”, aldus Koen Tack.
Gemeentelijke oproep
Ook fietseigenaars kunnen hun stalen ros registreren op Bikebank. De aankoop van een label met bewijs van registratie kost 20 euro. “Dit label kun je vergelijken met een nummerplaat van een wagen. Intussen zijn er ook al 80 fietswinkels die mee instappen in dit verhaal en hun fietsen registreren in het systeem. Om Bikebank ook in Anzegem tot een succesverhaal te maken, moeten we zoveel mogelijk publiciteit maken”, vertelt Koen Tack. Hij stelde daarom voor om alle inwoners te informeren via de gemeentelijke communicatiekanalen zoals de gemeentelijke website en AKTIV en de verschillende sociale mediakanalen.
Registreer zelf je fiets op www.bikebank.be
Wens je zelf jouw fiets te registreren? Of ben je op zoek naar meer informatie over deze databank? Dat kan door te surfen naar www.bikebank.be. “Hopelijk registreren de inwoners van onze gemeente hun fiets massaal op deze databank. Zo vergroten we de kans dat wie slachtoffer werd van een fietsdiefstal, alsnog zijn of haar tweewieler terugvindt”, aldus Koen Tack.