icon-balloon PERSBERICHT: Gefaald referendum is óók een duidelijk signaal!

Persbericht
Persberichttekst

Persbericht 2018-2024 nr. 96 - zondag 24 oktober 2021

Wouter Vermeersch (Vlaams Belang): “Dit is opnieuw een duidelijk signaal. Door de rug toe te keren naar dit referendum en dit stadsbestuur geven de Kortrijkzanen duidelijk te kennen dat een referendum moet dienen om échte inspraak te organiseren."

GEFAALD REFERENDUM IS ÓÓK EEN DUIDELIJK SIGNAAL!

De kaap van 2000 stemmen voor het digitaal referendum van het Kortrijks stadsbestuur werd niet gehaald. Vlaams Belang Kortrijk riep de Kortrijkzanen op om vooral niet te stemmen. Fractieleider en Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) is dan ook blij dat de Kortrijkzanen een gevolg hebben gegeven aan deze oproep, “want ook dat is een bijzonder duidelijk signaal”.

Van maandag 18 oktober tot zondag 24 oktober konden alle Kortrijkzanen vanaf 16 jaar stemmen in de tweede editie van het Digitaal Referendum. Ditmaal kregen zij de keuze tussen twee kunstwerken van de triënnale Paradise die de stad zou aankopen. Daarbij werden echter niet de benodigde 2000 stemmen behaald om het digitaal referendum bindend te maken. Wouter Vermeersch: “Bij het eerste digitaal referendum hebben wij stevig campagne gevoerd met een actie ‘Stop auto-pesten’. Met succes, niet minder dan 9.880 Kortrijkzanen lieten hun stem horen en 57 procent stemde toen het waanidee van de maandelijkse auto-vrije zondagen weg.” De ganse organisatie van het referendum kostte in 2019 ruim 26.000 euro, dat bleek eerder al uit vragen van Vlaams Belang.

Vlaams Belang Kortrijk vindt het dit keer zonde van het belastinggeld.“Door een tweede referendum te wijden aan een dergelijk onnozel onderwerp, gooit men tienduizenden euro’s belastinggeld van de Kortrijkzanen in de vuilbak. Ongehoord. Zeker als men weet dat de kunstwerken zelf 29.000 euro (n.v.d.r. ‘Kompas’ van Stief Desmet) en 22.000 euro (n.v.d.r. ‘The Lovers’ van Jeremy Deller) kosten. Voor de prijs van én de organisatie van het referendum én de aankoop van één van de twee kunstwerken had men gewoon de twee kunstwerken kunnen kopen”, vat Vermeersch de visie van de partij samen.

“Voor ons moet het digitaal referendum dienen om inspraak te organiseren over hete politieke hangijzers zoals het nieuwe detentiehuis, de mega-moskee, de trambus of pakweg de veel te dure huisvuilzakken, niet als een populariteitspoll over kunstwerken. Uit de stadsmonitor bleek deze zomer al dat dit stadsbestuur geen meerderheid van de bevolking meer achter zich krijgt. Slechts 37 procent in onze stad vertrouwt het bestuur van liberalen, N-VA, de socialisten nog. Nu is ook duidelijk geworden dat dit stadsbestuur geen 2.000 inwoners meer kan warm maken voor één van haar projecten. Inspraak in onze stad is een lachterje geworden, dat werd afgelopen week ook weer pijnlijk duidelijk met de aankondiging van het detentiehuis op Hoog Kortrijk.”

Het oordeel van Vlaams Belang Kortrijk is dan ook niet mals: “De Kortrijkse stadscoalitie loopt steeds meer averij op. Na Van Quickenborne heeft nu trouwens ook schepen Arne Vandendriessche (Open VLD - Team Burgemeester) het zinkend schip verlaten. Dit bestuur slaagt er niet meer in om een wervend verhaal neer te zetten”, besluit Vermeersch.

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Vermeersch Wouter
E-mail
woutervermeerschvb@gmail.com
Organisatie
Vlaams Belang Kortrijk
Stad
Kortrijk, Vlaanderen
Telefoon
0485/66.07.80
Contactgegevens