icon-balloon PERSBERICHT: Donderdag oplossing voor gescheurde huizen

Persbericht
Persberichttekst

PERSBERICHT: Donderdag oplossing voor gescheurde huizen

Carmen Ryheul en Wouter Vermeersch (Vlaams Belang): “Donderdag is er eindelijk een oplossing voor de Kortrijkse gezinnen met scheurende huizen. Dit komt geen moment te vroeg!”

Persbericht 2018-2024 nr. 95 - woensdag 20 oktober 2021

DONDERDAG OPLOSSING VOOR GESCHEURDE HUIZEN

Tientallen gezinnen in en rond Kortrijk kampen met barsten in hun woning, omdat ze op kleigrond zijn gebouwd. Verzekeraars weigeren echter vaak om de schade te dekken waardoor de getroffen gezinnen met een gepeperde rekening achterblijven. Dit omdat verzekeringsmaatschappijen zich verschuilen achter onduidelijkheden in de wetgeving. “Maar met steun van het Vlaams Belang komt daar nu eindelijk verandering in”, reageren parlementsleden Carmen Ryheul en Wouter Vermeersch van Vlaams Belang tevreden. Eerder werd immers in de commissie Economie van het Federaal Parlement een voorstel unaniem goedgekeurd waardoor de omstreden passage uit de huidige wet wordt gehaald. Aanstaande donderdag wordt deze aanpassing in de plenaire vergadering van het Federaal Parlement bekrachtigd.

“De laatste jaren hebben heel wat huizen rond Kortrijk, Rollegem, Bellegem en Aalbeke veel last van scheuren”, licht Kortrijkse fractieleider en Kamerlid Wouter Vermeersch toe. De scheuren komen er volgens experten door de lange droogteperiodes. De grond rond Kortrijk bestaat uit kleilagen, die kunnen krimpen door droogte en warmte. Daardoor verzakken de huizen en ontstaan er scheuren.

“In principe moeten verzekeraars op basis van het huidige wetsvoorstel van 4 april 2014 aan de woningeigenaars die een brandverzekeringspolis afsloten, steeds integraal dekking verlenen en de schade vergoeden. Maar verzekeringsmaatschappijen verschuilen zich al jaren achter het wetsartikel waarin staat dat ze zelf mogen oordelen of een grondverzakking te wijten is aan een natuurlijk fenomeen”, zegt Vermeersch. “Ze beweerden dan onterecht dat de wet enkel van toepassing zou zijn op woningschade die veroorzaakt werd door aardbevingen of aardverschuivingen. Hierdoor probeerden verzekeraars aan hun verplichtingen ontsnappen.”

Lange tijd hebben de ministers op verschillende niveaus de hete aardappel naar elkaar doorgeschoven waardoor Vlaams Belang-parlementsleden Carmen Ryheul, Kurt Ravyts en Reccino Van Lommel zowel in het Vlaams parlement als het federaal parlement de bevoegde ministers meermaals gevraagd hebben om verantwoordelijkheid te nemen. Het Vlaams Belang is dan ook tevreden dat er schot komt in de zaak. “Dit komt niks te vroeg!”, besluit Vermeersch. “Het voorstel van interpretatieve wet dient nu enkel nog goedgekeurd te worden door het voltallige parlement. Wij rekenen dan ook op de medewerking van de andere partijen komende donderdag zodat de getroffen Kortrijkzanen niet langer aan hun lot worden overgelaten.”

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Wouter Vermeersch
E-mail
woutervermeerschvb@gmail.com
Organisatie
Vlaams Belang Kortrijk
Stad
Kortrijk, Vlaanderen
Telefoon
0485/66.07.80
Contactgegevens