icon-balloon Creatieve onderwijs- en vrijetijdscampus op Kappaertsite Zwevegem

Persbericht
Persberichttekst

Op de Kappaertsite in het centrum van Zwevegem komt een creatieve onderwijs- en vrijetijdscampus. Aan de gemeenteraad wordt op maandag 14 december goedkeuring gevraagd voor het mandaat en het samenwerkingsprotocol met de Vlaams Bouwmeester. Eerder in juli verklaarde de gemeenteraad zich al akkoord om te werken via de Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester.
De opdracht bestaat uit een visie op de ontwikkeling van de campus en de realisatie van de eerste fase hiervan. Deze eerste fase betreft het ontwerp en realisatie van een nieuw gebouw, de renovatie van twee bestaande gebouwen en een gedeelte van de omgevingsaanleg.
Op de Kappaertsite zijn drie partners actief. In de Klim-op, de school voor buitengewoon lager onderwijs lopen op vandaag 116 leerlingen school. In de toekomst kan dit aantal uitgebreid worden. Het Deeltijds Kunstonderwijs telt ongeveer 900 leerlingen, grotendeels kinderen en jongeren die naschools les volgen. Een 120-tal volwassenen volgt er in de namiddag en ’s avonds les. De gemeentelijke vakantiewerking wil de bestaande werking centraliseren op één plek. Deze vakantiewerking vindt plaats tijdens de schoolvakanties en vangt 250 tot 300 kinderen en jongeren op per dag. Ook op deze locatie wordt de gemeentelijke kinderopvang op woensdagnamiddag voor Zwevegem centrum gecentraliseerd. Nu maken daar gemiddeld 75 kinderen gebruik van. Door de functie van onderwijs en vakantiewerking op één locatie samen te brengen, vormen kinderen en jongeren het hart van deze campus en worden zij meteen ook geprikkeld door het creatieve aanbod van het deeltijds kunstonderwijs dat geïntegreerd wordt op dezelfde locatie.
Een belangrijke uitdaging bij dit project is het verenigen van de eisen van de verschillende betrokken partijen. Het bestuur heeft namelijk de ambitie om in te zetten op maximaal gedeeld gebruik. Ontwerpers worden gevraagd om de gebouwen en lokalen polyvalent in te richten, zodat deze door de drie partners kunnen worden gebruikt. Duurzaamheid van de gekozen materialen en technieken is een aandachtspunt. Het project op de Kappaertsite wordt deels gerealiseerd met AGION-subsidies.
De vakantiewerking zal de campus vanaf 1 juli 2024 in gebruik nemen. De volledige campus moet tegen 1 september 2024 gerealiseerd zijn.
De gemeenteraad op maandag 14 december is om 19u live te volgen via de Facebookpagina van de gemeente en de homepagina van www.zwevegem.be

Meer informatie:
Isabelle Degezelle 0492 13 07 40
Gemeente

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Dienst communicatie Zwevegem
E-mail
communicatie@zwevegem.be
Adres
Blokkestraat 29
Stad
8554 Zwevegem
Telefoon
0492 13 51 06
Contactgegevens