icon-balloon Innovatief woonproject voor mensen met een grote zorgvraag opent de deuren - Welkom in Villa Madiba

Persbericht
Persberichttekst

Op vrijdag 25 september trekken 19 bewoners in in Villa Madiba, een nieuw innovatief woonproject in Avelgem. Het complex werd gerealiseerd door nv Baltissimo, Assar LLOX Architecten, Bekaert Building Company en Groep Ubuntu x 8K, die instaat voor de zorgregie.
Villa Madiba ligt in een rustige buurt op een boogscheut van het centrum van Avelgem en vlakbij dagbestedingsinitiatieven en andere woningen van Groep Ubuntu x 8K.
Eric Marijsse, bestuurder vzw Ubuntu Achtkanter: “De bouw is tot stand gekomen na een bestuursvergadering waar iedereen het erover eens was dat we iets moesten kunnen doen voor zwaar zorgbehoevende personen. We zetten sinds enkele jaren meer in op deze doelgroep, omdat we aanvoelen dat de vraag ook groot is. Om dit te kunnen realiseren moesten we op zoek gaan naar financiële middelen. We kregen al snel het vertrouwen van dhr. Filip Balcaen (Baltissimmo). Door een stuk grond bij te kopen naast onze eigendom konden we concreet plannen maken en waren we vertrokken. Het is dankzij onze goede samenwerking dat we dit prachtige gebouw hebben kunnen realiseren.”
Els Raepsaet, voorzitter vzw Ubuntu Achtkanter: “Door nu ook ondersteuning te kunnen bieden aan mensen die een grote zorgbehoefte hebben, breiden we niet enkel ons aanbod uit, maar bieden we ook een antwoord aan de ouder wordende bewoners voor wie de zorg in de huidige woningen ontoereikend werd. Ook voor hen kan Villa Madiba een nieuwe thuis worden. Er was duidelijk nood aan zo’n woning.”
De bouw van dit nagelnieuwe gebouw ging van start in het voorjaar van 2019. We maakten gebruik van de meest moderne technologieën en domoticasystemen om het voor de bewoners zo eenvoudig en aangenaam mogelijk te maken.
Els Raepsaet: “Op vlak van architectuur is Villa Madiba een pareltje. Alle mogelijke voorzieningen zijn getroffen om de beste zorgen te kunnen bieden binnen een hedendaagse inrichting en design. Ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe bewoners zich hier snel thuis zullen voelen.”
Eén van die mensen is Cedric Vandevelde. Omdat zijn moeder Nadia voltijds werkt en Cedric veel ondersteuning nodig heeft, vond ze een plaats voor hem in Liedekerke, niet bij de deur.
Nadia Vindevogel: “Het was geen makkelijke beslissing, maar onze enige optie. De broer van Cedric heeft ook een beperking en woont onder begeleiding in Avelgem. Ik vind het enorm moeilijk dat beide broers elkaar nauwelijks zien. Drie jaar geleden hoorde ik dat er een zorgwoning zou komen in Avelgem. Ik woon in Moen dus dat leek wel een geschenk uit de hemel. Ik moest en zou daar een plaats vinden voor Cedric! Sinds begin dit jaar weten we dat Cedric hier effectief kan komen wonen, dat was een bijzonder emotioneel moment. Ons hele gezin kijkt er enorm naar uit, en niet in het minst Cedric zelf. Hij komt terecht in een perfect uitgeruste nieuwbouw, vlakbij huis en vlakbij zijn broer. Ik zal hen zonder problemen allebei kunnen oppikken om samen een uitstapje te maken. Ik kijk er zo naar uit!”
Naast Cedric zullen nog 18 mensen met een intensieve ondersteuningsvraag (fysiek, verstandelijk en/of medisch) van bij de start hun intrek nemen in Villa Madiba. Zij verhuizen in de week van 28 september naar hun nieuwe thuis. Er zijn 24 studio’s, allemaal op het gelijkvloers, en er is op elk moment van de dag begeleiding aanwezig. Omdat we belang hechten aan voldoende privacy, beschikt elke bewoner over een eigen ruime studio (40 m²) met alle comfort (aangepaste badkamers, tilliften, …), een apart terras en een eigen voordeur. Bezoekers kunnen dus rechtstreeks naar de studio gaan zonder het hele gebouw te moeten doorkruisen.
Vanuit de studio heb je toegang tot de drie gemeenschappelijke ruimtes waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Deze ruimtes met eigen keuken en leefruimte kijken uit op een binnentuin. Naast het eigen sanitair op de studio is er ook een lounge badkamer waar de bewoners volop kunnen genieten en ontspannen.
Emmy Feys, coördinator Villa Madiba: “Het is mooi te zien hoe enthousiast onze wooncoaches, zorgcoaches, activiteitencoaches, verpleegkundigen, huismoeders en onze agogische coach zijn om van start te gaan. Ook voor hen is dit een volledig nieuw verhaal, al zijn we als team al enorm naar elkaar toegegroeid tijdens extra opleidingen en voorbereidingen. We zijn blij dat er ook al heel wat vrijwilligers klaarstaan om een handje toe te steken en eens iets extra te kunnen betekenen voor onze bewoners. We zijn er helemaal klaar voor!”
Petra Vercruysse, algemeen manager Groep Ubuntu x 8K: “Ik hoop dat het een warme thuis mag worden voor de mensen die er hun intrek nemen en dat ook de familieleden zich welkom zullen voelen. Het is sowieso iets waar wij als sociale onderneming oprecht trots op zijn!”

Wie interesse heeft in dit woonproject, kan contact opnemen met het Loket van Groep Ubuntu x 8K op het nr. 056 36 14 73 (ma-vr. van 9 tot 12u) of via mail naar loket@groepubuntux8k.be.
Meer info: https://www.groepubuntux8k.be/nl/villa-madiba

Praktisch:
Vrijdag 25 september om 17u wordt Villa Madiba feestelijk, maar coronaproof, geopend.
Programma:
17u verwelkoming met een drankje en enkele smaakmakers
17u30 dankwoord door mevr. Els Raepsaet (voorzitter) en dhr. Eric Marijsse (bestuurder) in aanwezigheid van dhr. en mevr. Filip Balcaen-Matton
18u rondleiding

Interesse om erbij te zijn? Contacteer Anthony Dewaele (anthony.dewaele@groepubuntux8k.be of 0478/403 212) om af te spreken wanneer je kan langskomen.

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Catherine Bodequin
E-mail
catherine.bodequin@groepubuntux8k.be
Adres
Blokkestraat 29a
Stad
8550 Zwevegem
Telefoon
056 64 60 62
Contactgegevens