icon-balloon N-VA Zwevegem vraagt blijvende betrokkenheid van alle fracties bij uitwerking coronaherstelplan

Persbericht
Persberichttekst

ZWEVEGEM – Hoewel het coronaherstelplan uitgewerkt werd en gedragen wordt door alle politieke fracties, lijkt de bestuursploeg de vlucht vooruit te nemen bij de concrete uitwerking ervan. N-VA Zwevegem vraagt dat ook bij deze uitwerking alle politieke fracties betrokken worden.

“We zijn ondertussen ruim twee maanden nadat de eerste maatregelen om het coronavirus in te dijken van kracht werden. N-VA Zwevegem heeft reeds van in het begin enkele voorstellen voor ondersteuning geformuleerd. We zijn dan ook zonder aarzelen ingegaan op het voorstel om over de partijgrenzen heen te werken aan een coronaherstelplan voor onze getroffen inwoners, handelaars en verenigingen”, zo steekt fractieleider Wim Monteyne van wal.

“In de gemeenteraad van april werd reeds unaniem beslist om hiervoor 500.000 euro uit te trekken. Dit naast de 50.000 euro voor de aankoop en verdeling van mondmaskers voor alle +12-jarigen, die we ondertussen al in onze bus vonden. Op de gemeenteraad van mei werd dit plan nu, na twee eerdere besprekingen in de hiervoor opgerichte werkgroep, op de gemeenteraad ter goedkeuring voorgelegd. Het coronaherstelplan omvat vier categorieën met voor elke categorie enkele omschreven acties, die verder uitgewerkt worden in de werkgroep. N-VA Zwevegem is tevreden over het bereikte resultaat en heeft het plan volmondig goedgekeurd”, aldus gemeenteraadslid Kaat Defoirdt.

“Maar toch … Maandag op de gemeenteraad werden er meteen al twee concreet uitgewerkte acties bij hoogdringendheid toegevoegd aan de agenda, met name een toelagereglement voor ondernemers die veiligheidsmaatregelen namen en het invoeren van een horecabon. Dat er in deze tijden vlug gehandeld moet worden staat bijten kijf, maar luttele uren voor de gemeenteraad dit alles doorgestuurd krijgen … Dat geeft een wrang gevoel”, geeft gemeenteraadslid Johan Rollez aan. “Onder meer daarom hebben we ons ook op beide punten onthouden.”

“N-VA Zwevegem benadrukt echter dat ze nog steeds achter het globale coronaherstelplan staat en volop via de werkgroep en via het Bijzonder Comité met overtuiging zal blijven meewerken aan de uitwerking van concrete acties”, benadrukt Pascal Maertens, lid van het Bijzonder Comité. “We roepen de meerderheid op om alle politieke fracties blijvend en volledig te betrekken, in het belang van alle Zwevegemnaren”, aldus voorzitster Isabelle Corbet.

Toelagereglement voor ondernemers die veiligheidsmaatregelen namen

Bij het toelagereglement voor ondernemers die veiligheidsmaatregelen namen bedraagt de toelage 75% van de bewezen uitgaven en kosten (excl. btw), met een maximum van 200 euro. De bewezen kosten moeten minstens 50 euro (excl. btw) bedragen. Er wordt hiervoor een budget van 110.000 euro geraamd. De toelage is echter enkel voor ondernemers die al goedkeuring hebben gekregen voor een Vlaamse corona hinderpremie of corona compensatiepremie.
Dit concreet voorstel past binnen de weerhouden actie “Financiële steun toekennen aan alle handelaars/handelszaken/ondernemers die investeringen doen om de veiligheid van hun klanten te garanderen (beschermingsmiddelen en social distance).” in de categorie 2: Lokale economie in nood.
“Omdat we net ervoor het globaal plan hadden goedgekeurd en daarin duidelijk vermeld staat dat alle ondernemers, dus zonder beperkende voorwaarde, deze (beperkte) financiële steun zouden moeten kunnen genieten, beslisten we met onze N-VA fractie om ons - hoe spijtig - ook te onthouden”, zo licht gemeenteraadslid Eddy Defoor toe.

Horecabon

Met het invoeren van de horecabon kunnen inwoners bonnen aankopen om te spenderen bij de lokale horeca. De gemeente geeft hierbij een extra bijdrage van 20%. De ondernemer krijgt meteen na de aankoop van de bon het volledige bedrag (incl. oplage van de gemeente) uitbetaald. Er wordt hiervoor een budget van 20.000 euro voorzien, waarvan 3.000 euro voor de software. Er kunnen dus in totaal voor 85.000 euro aan bonnen gekocht worden met een bestedingswaarde van 102.000 euro. Verdere uitvoeringsmodaliteiten moeten nog worden uitgewerkt door het schepencollege.
Dit concreet voorstel past – met enige ruimdenkendheid - binnen de weerhouden actie “Verlenen van specifieke individuele financiële steun aan zelfstandigen in nood door de coronabeperkingen.” in de categorie 2: Lokale economie in nood.
“We merken op dat dit concreet voorstel nooit ter sprake is gekomen op de werkgroep en ook niet in die bewoordingen als mogelijke weerhouden actie werd opgenomen. Dit doet dus vermoeden dat het voorstel in allerijl nog werd opgemaakt”, zo zegt gemeenteraadslid Sofie Vermeulen.
“Op zich hebben we niets tegen de goede intenties van de horecabon. We vroegen om de uitwerking toch te laten gebeuren door de opgerichte werkgroep, maar kregen pas een opening van de burgemeester toen de stemming eigenlijk al bezig was. Verder vragen we ons luidop af of de inwoners dergelijke bonnen wel gaan kopen om op café te gaan en merkten we op dat B&B’s eigenlijk niet tot de categorie horeca behoren, maar tot de categorie recreatie. Ook de softwarekost zou volgens ons buiten het budget van het fonds moeten kunnen gehouden worden, waardoor er netto 18.000 euro extra naar de lokale horeca kan gaan. Omdat we na bespreking van het punt uiteindelijk geen voldoening vonden in de gegeven antwoorden, besloten we terug met spijt in het hart om ons als fractie te onthouden.”

Persbericht Type
Datum
Persbericht
Contactgegevens
Naam
N-VA Zwevegem
E-mail
zwevegem@n-va.be
Adres
Stad
Telefoon
0477 28 93 92
Contactgegevens