Persbericht 2018 - 2024 nr. 33 – vrijdag 31 januari 2020
Aantal publicaties: HLN: 13/32 - NB: 11/32 - KW: 11/32 - WTV: 3/32
DEBAT DIGITAAL REFERENDUM MOET DAN TOCH PLAATSVINDEN
Wouter Vermeersch, fractieleider Vlaams Belang Kortrijk: “Ik kan onze politieke tegenstanders geruststellen dat wij zullen blijven vechten voor ons spreekrecht!”
Vier maanden na datum zal er in Kortrijk eindelijk een debat plaatsvinden over de afstraffing van het stadsbestuur in het digitaal referendum. Na een klacht hierover, werd Vlaams Belang volledig in het gelijk gesteld door de West-Vlaamse gouverneur: “Het controlerecht van de raadsleden is van essentieel belang voor de gemeentelijke democratie.”
Bijlage: Besluit Gouverneur Carl Decaluwé
Op 14 oktober 2019, één jaar na de gemeenteraadsverkiezingen, startte het digitaal referendum in Kortrijk. Het werd een bittere nederlaag voor Van Quickenborne, N-VA en sp.a: 57 procent van de deelnemers stemde tégen het zoveelste waanidee van de stadscoalitie. Het maakte pijnlijk duidelijk dat de stadscoalitie er na één jaar al niet meer in slaagt een meerderheid van de inwoners achter zich te scharen. Het signaal van de kiezer in het digitaal referendum was duidelijk: er is geen draagvlak voor de waanideeën van schepen Weydts (sp.a). Het doorgeslagen mobiliteitsbeleid van Van Quickenborne, N-VA en sp.a werd door de kiezer afgestraft.
Na het digitaal referendum diende fractieleider Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) een uitgebreide interpellatie in om de uitslag van het digitaal referendum ten gronde te bediscussiëren, het verloop en de kostprijs ervan te bespreken en het volgende digitaal referendum voor te bereiden. Dat uitgebreid debat kon en mocht niet plaatsvinden. Het werd op alle mogelijke manieren geboycot. Het kwam tot een klacht bij de gouverneur van West-Vlaanderen. Deze klacht werd volledig gegrond verklaard en het debat moet maanden na datum dan toch plaatsvinden. Een belangrijke terechtwijzing voor het stadsbestuur.
Vermeersch is niet te spreken over de gang van zaken in Kortrijk: “De Kortrijkse lokale democratie is ziek. Doodziek. Gemeenteraadsleden van Vlaams Belang worden weggehoond. Microfoons worden uitgezet. Spreektijden worden ingeperkt. Schepenen weigeren soms zelfs te antwoorden op gerichte vragen. Het is absoluut geen fraaie vertoning. Maar de tijd dat bestuurders in Kortrijk alle democratische spelregels aan hun laars konden lappen, is nu écht voorbij. Ik kan onze politieke tegenstanders geruststellen: “Wij zullen blijven vechten voor ons spreekrecht!”