icon-balloon Podcast ‘De Kollectie’ viert 50 jaar Zuid-West-Vlaams jeugdwerk

Persbericht
Persberichttekst

Podcast ‘De Kollectie’ viert 50 jaar Zuid-West-Vlaams jeugdwerk

 

Op dinsdag 19 september lanceert het Zuid-West-Vlaamse jeugdwerkcollectief Kolle de podcastreeks ‘De Kollectie’. Ze vertellen de verhalen van zes jeugdhuizen uit de regio. Samen met het cultuur- en erfgoedplatform Zuidwest brengen ze hiermee 50 jaar aan open jeugdwerk in kaart.

Jongeren als drijvende kracht

Met de podcast benadrukken de makers het belang en de grote meerwaarde van sterk jeugdwerk in de regio. Zo hoor je verschillende kernleden en stichters reflecteren over hun tijd in de jeugdhuizen en de impact daarvan op hun verdere leven. 

“Onze regio kent een sterke jeugdwerktraditie, met deze podcast willen we in de eerste plaats toekomstige generaties inspireren en motiveren, maar ook de diversiteit aan werkingen en verhalen capteren, omdat we daar best trots op mogen zijn,” vertelt Joachim Wannyn (JH Krak).

Het open jeugdwerk viert z’n 50-jarig bestaan. Het omvat verschillende initiatieven opgestart door jongeren en voor jongeren. Zelfstandigheid en autonomie worden er gestimuleerd, en dat merk je ook aan de verhalen. Zo vertellen vrijwilligers bij Jakkedoe over hoe de nood aan repetitieruimtes, uitmondde in een straffe eigen muziekwerking. 

Jeugdwerk in de regio

Initiatiefnemers van Kolle zijn Bolwerk, De Stroate en Quindo uit Kortrijk, Krak uit Avelgem, JH Jakkedoe uit Desselgem en JC ten Goudberge uit Wevelgem. Voor De Kollectie vonden ze steun bij projectvereniging Zuidwest. 

Triene Vandenbussche (Zuidwest): “De podcast kadert in een groter project waarin we twee jaar lang werken rond erfgoed in de sector, het gaat zowel over archiveren als communiceren. We ondersteunen financieel, maar bieden ook begeleiding, expertise en zorgen ervoor dat ze kunnen leren van elkaar.”

Met hun nomadische podcaststudio ‘de Podgrot’ ging Quindo op bezoek bij de verschillende jeugdhuizen. Tweewekelijks verschijnt een nieuwe aflevering. De eerste, over het ontstaan van Jeugdhuis Jakkedoe, is te beluisteren vanaf 19 september via Spotify. 

De podcastreeks werd gemaakt in het kader van een aantal belangrijke verjaardagen: 50 jaar jeugdhuis Jakkedoe en 50 jaar jeugdhuis Krak in 2023, 55 jaar Jc Ten Goudberge in 2022, 5 jaar Jongbloed (Bolwerk) in 2023, 10 jaar Quindo in 2022 en 50 jaar Hiphop aansluitend bij 7 jaar De Stroate in 2023.

Persbericht Type
Datum
Bestand
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Emilie De Clerck
E-mail
emilie@quindo.be
Telefoon
0474 37 70 83
Contactgegevens