icon-balloon PERSBERICHT: “Wij willen dat onze vrouwen en dochters weer veilig over straat kunnen!”

Persbericht
Persberichttekst

Persbericht 2018-2024 nr. 148 - Woensdag 8 mei 2024

“WIJ WILLEN DAT ONZE VROUWEN EN DOCHTERS WEER VEILIG OVER STRAAT KUNNEN!”

De afgelopen uren werd Kortrijk opgeschrikt door verschillende feiten van zwaar seksueel geweld. Kamerlid en lokaal fractieleider Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) reageert geschokt: “Wij willen dat onze vrouwen en dochters weer veilig over straat kunnen!” Vlaams Belang wil dat deze zorgwekkende verwildering van onze samenleving een krachtig halt wordt toeroepen en beraadt zich momenteel over acties.

 

De eerste feiten speelden zich afgelopen Paasvakantie af in het Kabouterbos, op het einde van de Scheutistenlaan in Kortrijk. Een jong meisje van amper 14 jaar oud werd er het slachtoffer van een verkrachting door een groep van een tiental ‘jongeren’. Bronnen dicht bij het onderzoek spreken van “wraakroepende feiten” in Het Nieuwsblad. De daders vertoonden een “compleet gebrek aan normbesef”. De tweede feiten vonden plaats in het Astridpark eveneens in Kortrijk, zo meldt Het Laatste Nieuws. Drie ‘jongemannen’ maakten zich er afgelopen weekend schuldig aan een groepsverkrachting van een meisje van amper 17 jaar.

 

De criminaliteitscijfers van Kortrijk tonen duidelijk aan dat het aantal verkrachtingen en andere zedenmisdrijven al jaren in stijgende lijn zitten”, benadrukt Kamerlid en lokaal fractieleider Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). “Die wraakroepende trend zal maar gekeerd kunnen worden als onze veiligheid een absolute topprioriteit wordt van de politiek. Het is dan ook niet de eerste keer dat onze stad te maken krijgt met dergelijke gruwelfeiten. In 2022 nog werden twee 14-jarige meisjes brutaal verkracht door een 25-jarige illegaal in het Astridpark”, zegt Vermeersch. “Wij willen dat onze vrouwen en dochters weer veilig over straat kunnen!” Daarvoor zijn de beleidspartijen in Kortrijk, Open Vld (Team Burgemeester), N-VA en Vooruit echter niet te vinden. “Als wij de oorzaken ter sprake brengen op politieraden en gemeenteraden worden onze microfoons uitgezet”, hekelt Vermeersch. “Onder druk van burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD/Team Burgemeester).” 

 

LIK-OP-STUKBELEID

Concreet vraagt Vlaams Belang dat er een lik-op-stukbeleid wordt gevoerd. "Hierbij denken we aan verhoogde politieaanwezigheid en -toezicht, systematische identiteitscontroles, fouilleringen, een snellere opvolging van aangiftes en tijdelijke plaatsverboden in het Astridpark en andere op risicoplaatsen. Onze politiediensten moeten ook bijkomend worden opgeleid om verkrachters tijdig op te sporen en te identificeren want verkrachters zijn al te vaak recidivisten die zich niet beperken tot één feit. En tot slot moet er ook strenger worden gestraft. Die meisjes zijn het slachtoffer van het uiterst lakse beleid dat wordt gevoerd door Van Quickenborne, eerst als minister van Justitie en nu als burgemeester en dus bestuurlijk hoofd van de Kortrijkse politie”, besluit Vermeersch.

 

SNELLERE UITHANDENGEVING

Daarnaast herhaalt de partij ook haar pleidooi om minderjarigen vanaf zestien sneller uit handen te geven, en te laten bestraffen als volwassenen. Voor het Vlaams Belang moeten jongeren die volwassen genoeg zijn om ernstige misdrijven te plegen ook als volwassenen berecht worden. “Omdat jeugdinstellingen net als gevangenissen met een enorm plaatsgebrek kampen, probeert men ook voor minderjarige criminelen zo min mogelijk over te gaan tot een vrijheidsberoving”, gaat Vlaams Parlementslid Carmen Ryheul verder. “In plaats daarvan krijgen ze taakstraffen of herstelbemiddelende opdrachten, maar voor ernstige misdrijven, zoals verkrachting of ernstig geweld bieden die uiteraard geen afdoend antwoord. Vanaf zestien jaar moeten ze als volwassenen worden berecht.

Persbericht Type
Datum
Categorie
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Wouter Vermeersch
E-mail
woutervermeerschvb@gmail.com
Organisatie
Vlaams Belang Kortrijk
Stad
Kortrijk, Vlaanderen
Telefoon
0485/66.07.80
Contactgegevens