icon-balloon PERSBERICHT: Vlaams Belang luidt opnieuw alarmbel over Lago-zwembaden

Persbericht
Persberichttekst

 

Persbericht 2018-2024 nr. 134 - Woensdag 18 oktober 2023

VLAAMS BELANG LUIDT OPNIEUW ALARMBEL OVER LAGO-ZWEMBADEN

Zonder bijkomende steun zal S&R Kortrijk-Zwevegem, de vennootschap achter de Lago-Zwembaden in Kortrijk en Zwevegem, op korte termijn haar financiële verplichtingen niet meer kunnen voldoen. Bovendien is de continuïteit van de zwembadexploitatie op lange termijn niet gegarandeerd. “Stad Kortrijk en Zwevegem hebben met Lago een sprong in het diepe gewaagd want zonder financiële tussenkomst kan de zwembadbeheerder op korte termijn niet blijven draaien. Om de levensvatbaarheid van de zwembaden op lange termijn te kunnen waarborgen is het noodzakelijk dat het aantal bezoekers toeneemt”, reageert Wouter Vermeersch. Vlaams Belang Kortrijk pleit daarom voor een voorrangsbeleid en prijsverlaging voor de inwoners van Kortrijk en Zwevegem.

 

In de afgelopen maanden werd de financiële en operationele werking van S&R Kortrijk-Zwevegem geanalyseerd. Fractieleider Wouter Vermeersch van Vlaams Belang, zelfs financieel auditor van achtergrond en lid van het intern auditcomité van Kortrijk, nam de rapporten en bevindingen door.  

 

Lago blijkt veel meer schulden aan te gaan dan sectorgenoten en bovendien onrealistische rendementsverwachtingen te hebben, wat het risico voor Stad Kortrijk en Stad Zwevegem aanzienlijk verhoogt. In september 2022 kwam Stad Kortrijk al over de brug met een eenmalige financiële injectie van 649.289,25 euro. Door de impact van de coronamaatregelen en de gestegen energieprijzen heeft Lago echter bijkomende steun gevraagd aan Stad Kortrijk en Stad Zwevegem. Enerzijds gaat het om een vraag tot financiële ondersteuning op lange termijn. Anderzijds om een éénmalige energiesubsidie om de kastekorten op korte termijn aan te pakken.  “De tekorten in de Lago-kas komen echter voort uit een gebrek aan inkomsten, niet zo zeer door de gestegen energieuitgaven. Stad Kortrijk en Zwevegem hebben zichzelf met de rug tegen de muur gezet want zonder financiële tussenkomst op korte termijn kan de zwembadbeheerder niet blijven draaien. De afspraken met haar geldschieters werden nu al geschonden. Om de levensvatbaarheid van de zwembaden te kunnen waarborgen op lange termijn is het bovendien noodzakelijk dat het aantal bezoekers toeneemt.”

 

In Lago Kortrijk Weide lag het aantal bezoekers in 2022 ruim 40 procent lager dan voorzien. De verwachte zomerpieken blijven weg. Uit de analyse blijkt dat de hoge inkomprijs van het subtropisch zwembad één de belangrijkste redenen is voor het ondermaatse bezoekersaantal, maar ook de bereikbaarheid en onveiligheidsreputatie spelen het zwembad parten. Volgens de zwembaduitbater is de prijszetting echter gericht op ‘het aantrekken van het gewenste klantenprofiel’. “Door de prijs hoog te leggen, wil Lago Weide dus 'ongewenste' klanten buiten houden. Daarbij wordt uitdrukkelijk verwezen naar de veelvuldige incidenten in de zomer. Wij onderschrijven de noodzaak om ongewenste gasten en amokmakers te weren uit ons zwembad, maar zien ook de economische noodzaak om de prijzen te verlagen. Daarom herhalen wij onze duidelijke oproep aan beide stadsbesturen: voer nu eindelijk een voorrangbeleid en prijsverlaging door voor Kortrijkzanen en Zwevegemnaren!”, besluit Vermeersch. Vlaams Belang Kortrijk wil de financiële problemen en de voorwaarden van de financiële steun aan Lago ook verder aankaarten bij het Kortrijks stadsbestuur.
 

Persbericht Type
Datum
Categorie
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Wouter Vermeersch
E-mail
woutervermeerschvb@gmail.com
Organisatie
Vlaams Belang Kortrijk
Stad
Kortrijk, Vlaanderen
Telefoon
0485/.66.07.80
Contactgegevens