icon-balloon PERSBERICHT: Aanrijtijden politie aanzienlijk toegenomen sinds verhuis

Persbericht
Persberichttekst

 

Persbericht 2018-2024 nr. 152 - Woensdag 3 juli 2024

 

AANRIJTIJDEN POLITIE AANZIENLIJK TOEGENOMEN SINDS VERHUIS

 

Sinds de verhuis uit het stadscentrum zijn de aanrijtijden van de Kortrijkse politie sterk toegenomen, zo blijkt uit een schriftelijke vraag van Wouter Vermeersch, kandidaat-burgemeester voor Vlaams Belang. Vlaams Belang herhaalt daarom zijn pleidooi voor een volwaardig politiekantoor in het centrum van Kortrijk. “Die cruciale minuten kunnen voor slachtoffers echt het verschil maken. Alleen een volwaardig politiekantoor in het centrum van Kortrijk kan de aanrijtijden opnieuw doen dalen wat noodzakelijk is om bij noodsituaties snel te kunnen ingrijpen”, besluit Vermeersch.

 

BIJLAGE: Schriftelijke vraag en antwoord Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) over ‘Responstijd van politie’

 

Vermeersch informeerde bij de politiezone VLAS (Kortrijk, Kuurne, Lendelede) naar de responstijden sinds 2017. Daarmee wordt de tijd bedoeld die verstrijkt tussen het moment dat een oproep binnenkomt bij de noodcentrale en het moment waarop politie-eenheden ter plaatse aankomen op de locatie van het incident. Uit de cijfers blijkt duidelijk dat, sinds de verhuis van eind 2018 naar het nieuwe politiekantoor in de Minister de Taeyelaan, de gemiddelde aanrijtijd in 2019 is toegenomen. Abstractie makend van de coronaperiode in 2020 heeft die stijging zich doorgezet om te stabiliseren op een verhoogd niveau in de jaren 2021, 2022 en 2023. De aanrijtijd is gestegen van 11,5 minuten in 2017 tot 13,1 minuten in 2023, een stijging met maar liefst 14 procent. De toename van de aanrijtijden vertaalt zich in minder interventies die binnen de vijf minuten ‘aangereden’ worden. Waar in 2017 nog 28 procent van interventies binnen de vijf minuten gebeurde en slechts 24 procent meer dan een kwartier, is dat in 2023 nog slechts 19 procent binnen de vijf minuten en bijna een derde (31 procent) meer dan een kwartier.

 

Korte aanrijtijden zijn niet alleen voor ambulance- en mugdiensten essentieel maar ook voor onze politie. Het is nu eenmaal van belang om in noodsituaties snel ter plaatse te kunnen zijn. Bovendien ervaren burgers een hoger veiligheidsgevoel als de politie tijdig ter hulp komt”, zo onderbouwt Vermeersch de inhoudelijk insteek van zijn vraag. “De basispolitiezorg is met minstens een tiende (n.v.d.r. 14%) trager geworden. Bijna twee minuten extra zorgen wel degelijk voor een wezenlijk onderscheid op het terrein. Die cruciale minuten kunnen voor slachtoffers echt het verschil maken.

 

Door meer mensen, middelen en bevoegdheden voor de politiezone wil het Vlaams Belang dat er binnen de tien minuten een ploeg ter plaatse kan zijn. Daarom herhaalt de partij haar pleidooi voor een volwaardig politiekantoor in het centrum van Kortrijk. Na de veelvuldige en steeds driestere incidenten aan het station van Kortrijk en in de binnenstad werd door het Kortrijks stadsbestuur aangekondigd dat er een politiepost komt in stationsbuurt. Op vragen van Vlaams Belang tijdens de gemeenteraad van februari 2024 antwoordde burgemeester Van Quickenborne (Open VLD - Team Burgemeester) dat het om ‘een operationele post gaat waar er kan worden verhoord en gefouilleerd’. In de pers werd ondertussen ook de piste geopperd van een bijzondere politiewagen als mobiele post. "Een veredelde politiecombi is natuurlijk geen volwaardige politie-permanentie zoals de vele politieke vaders van het idee laten uitschijnen. Een dergelijke politiepost kan alleen maar optimaal functioneren als er een effectieve politie-permanentie is met volwaardige politionele dienstverlening. Dat vergt de aanhoudende aanwezigheid van meerdere agenten om fysiek tussen te kunnen komen bij incidenten. Alleen een volwaardig politiekantoor in het centrum van Kortrijk kan de aanrijtijden opnieuw doen dalen wat noodzakelijk is om de basispolitiezorg te garanderen binnen een aanvaardbare aanrijtijd”, besluit Vermeersch.

Persbericht Type
Datum
Categorie
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Wouter Vermeersch
E-mail
woutervermeerschvb@gmail.com
Organisatie
Vlaams Belang Kortrijk
Stad
Kortrijk, Vlaanderen
Telefoon
0485/66.07.80
Contactgegevens