icon-balloon Gouden jubileum van verbroedering Zwevegem met Lorsch

Persbericht
Persberichttekst

Komend weekend viert de gemeente Zwevegem het gouden jubileum van haar verbroedering met de stad Lorsch uit Duitsland. Voor die gelegenheid trekt op vrijdag 15 september een 21-koppige Zwevegemse delegatie met o.a. burgemeester Doutreluingne en 1ste schepen Spincemaille, met de bus naar Lorsch.

In 1973 deden de toenmalige burgemeesters van Zwevegem en Lorsch een plechtige verbroederingsbelofte. Zij beloofden:  “De universele waarden van vrijheid, gelijkheid, solidariteit, verdraagzaamheid en democratie  te bevorderen door middel van onze samenwerking  en samen te streven naar het welslagen van de eenheid van Europa die nodig is voor vrede, vrijheid en welvaart”. In 1973 was dergelijke verbroederingsbelofte  met een gemeente of stad uit Duitsland nog niet evident.

Intussen is er veel veranderd.

In de loop der jaren gebeurden er veel uitwisselingsactiviteiten tussen Zwevegemse verenigingen en gelijkaardige verenigingen uit Lorsch zoals o.a. de brandweer en de  socio-culturele vereniging Willemsfonds.

Enkele jaren geleden stond de verbroedering evenwel op een laag pitje.
Het was door de tijdsevolutie niet  evident meer om in Zwevegem  gastgezinnen te vinden die tweejaarlijks bereid waren om een delegatie uit Lorsch (Duitsland) of uit de andere verbroederingsstad Le Coteau (Frankrijk) te laten logeren. Vandaar het idee om de gastgezinnen nauwer en structureler te betrekken bij de verbroederingsactiviteiten en zo ontstond in Zwevegem de groep “De vrienden van de verbroedering”. De verbroederingsgedachte en de verbroederingsactiviteiten kregen hierdoor een tweede adem.

De jubileumeditie in Lorsch duurt 3 dagen met vertrek op vrijdagmorgen 15 september om 6.45 u. en terugkeer op maandag 18 september omstreeks 20 u.

Er staat de delegatie van Zwevegem een zwaar programma te wachten, en dit in alle opzichten. Op zondagavond is er in Lorsch het optreden van de Zwevegemse Schlagerzanger Thomas Julian, alias Tom Weedaege, die ondertussen in Duitsland een vaste waarde geworden is.

Terloops delen wij ook mee dat de  vrienden van de verbroedering op 19 oktober een conferentieavond houden met niemand minder dan Hendrik Vos met als onderwerp de Europese éénmaking onder de titel “Het mirakel van Schumann”.

Op haar jubileum is de verbroedering tussen Zwevegem en Lorsch opnieuw springlevend.

Meer info: Marc Doutreluingne, Burgemeester, beleidsverantwoordelijke voor externe betrekkingen 

 

 

 

 

Persbericht Type
Datum
Categorie
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Dienst communicatie Zwevegem
E-mail
Communicatie@zwevegem.be
Organisatie
lokaal bestuur Zwevegem
Adres
blokkestraat 29bus1
Stad
Zwevegem
Telefoon
056765567
Contactgegevens