icon-balloon Belevings- en vormingsdag rond natuurbeleving en toegankelijkheid in Provinciedomein de Gavers Harelbeke

Persbericht
Persberichttekst

Op vrijdag 10 november 2023 slaan De Vroente, Duurzaam Educatiepunt (Kalmthout) en Provinciedomein, De Gavers (Harelbeke) de handen in elkaar en bieden workshops aan, waar natuur beleven en ervaren voor diverse doelgroepen centraal staat.

Voor het derde jaar op rij organiseert De Vroente (Departement Omgeving, Vlaamse Overheid) een “belevings- en vormingsdag rond natuurbeleving en toegankelijkheid”. Telkens met een andere partner.

De belevingsdag voor de provincie West-Vlaanderen wordt ingericht voor gidsen uit de Natuur en Milieu Educatiewereld (NME), begeleiders uit voorzieningen voor personen met een beperking, leerkrachten buitengewoon onderwijs, studenten orthopedagogie en ergotherapie.

Dit jaar willen we mooie praktijkvoorbeelden laten zien van het Provinciedomein De Gavers, te Harelbeke. De strandkar met activiteiten, het water-kijkvenster en een tocht op een aangepaste fluisterboot staan op het programma.

In de workshop “activerende werkvormen” wordt nagedacht hoe we natuur-educatieve activiteiten kunnen aanpassen voor bepaalde doelgroepen van personen met een beperking.

Voor personen met een mentale beperking hebben we een hele reeks activiteiten in petto. De deelnemers aan deze workshop zullen al doende kennismaken met de activiteiten en kunnen die ervaring meenemen naar hun voorziening, school of studieopleiding.

Een laatste workshop is gericht op activiteiten en beleving voor personen met een visuele beperking. De deelnemers ervaren hoe het is om een visuele beperking te hebben, krijgen begeleidingstips en proeven van activiteiten speciaal aangepast voor blinden-en slechtzienden. Opgezette dieren worden uit de kast gehaald, kruiden en hun geuren herkend maar ook met de witte stok en simulatiebrillen het bos in. Deze workshop wordt begeleid door ervaringsdeskundige Eddy.

We hebben een extra buitenkansje! Er is de mogelijkheid om tijdens de middagpauze een proefrit te maken met verschillende terreinrolstoelen zoals de De-Bug en de Cadweazle. Ook een terreinrollator is aanwezig. Meer info: www.devroente.be bij “nieuws”. Inschrijven kan tot en met 5 november.

Of rechtstreeks: https://omgeving.vlaanderen.be/nl/belevings-en-vormingsdag-rond-natuurbeleving-en-toegankelijkheid-de-gavers

Persbericht Type
Datum
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Tom Linster
E-mail
tom.linster@west-vlaanderen.be
Organisatie
Provinciedomein De Gavers
Adres
Eikenstraat, 131
Stad
Harelbeke
Telefoon
056234010
Contactgegevens