icon-balloon PERSBERICHT: “Geen trambussen waarbij parkeerplaatsen sneuvelen en éénrichtingsverkeer wordt doorgeduwd”

Persbericht
Persberichttekst

 

Persbericht 2018-2024 nr. 159 - Donderdag 19 september 2024

 

“GEEN TRAMBUSSEN WAARBIJ PARKEERPLAATSEN SNEUVELEN EN ÉÉNRICHTINGSVERKEER WORDT DOORGEDUWD”

 

Net zoals in december 2023 kondigde het stadsbestuur van Kortrijk opnieuw aan dat er in 2029 hoogwaardig openbaar vervoer wordt gepland tussen centrum en Hoog Kortrijk. Het Vlaams Belang verzet zich tegen een trambusproject waarbij de in Doorniksewijk noodzakelijk parkeerplaatsen verdwijnen en eenrichtingsverkeer wordt ingevoerd.

 

Carmen Ryheul, Vlaams parlementslid en tweede kandidaat voor Vlaams Belang Kortrijk: “In februari 2020 al maakte het stadsbestuur van Kortrijk zich sterk dat er vanaf 2024, 12 snelle trambussen op het traject ‘Hoog Kortrijk - Doorniksewijk - station Kortrijk’ zouden rijden. Er werd een dure voorbereidende studie uitgeschreven die de Kortrijkse belastingsbetaler maar liefst 650.000 euro heeft gekost. Enkele maanden later, in mei 2020, communiceerde de Stad Kortrijk dat de trambus er voorlopig niet zou komen door corona: het perfecte, flauwe excuus om het onhaalbare, voor de buurt onaanvaarbare en megalomane project van de trambus over de verkiezingen heen te tillen.

Een maand voor de verkiezingen vernemen we, samen met de betrokken handelaars en omwonenden, dat er zonder enige vorm van betrokkenheid, zonder overleg, zonder inspraak, zonder participatie in 2029 dat hoogwaardig vervoer, tussen het centrum en Hoog Kortrijk er toch, zoals gevreesd, komt. Er is op vandaag geen draagvlak voor dergelijk groots project die een enorme impact zal hebben op de handelszaken en de omliggende buurt. Het protestcomité startte in 2020 zelfs om die redenen nog een anti-trampetitie op.

We stellen ons vragen bij de vlotte bereikbaarheid van de vele zelfstandigen in de Doorniksewijk. Een scenario waarin parkeerplaatsen sneuvelen en éénrichtingsverkeer wordt doorgeduwd is voor ons niet bespreekbaar.

In plaats van zich te focussen op dergelijk megalomaan, duur project en gloednieuwe, peperdure bussen aan te kopen zou het stadsbestuur beter wakker liggen van het ingekrompen busnet in Kortrijk. De onvrede bij de bevolking kwam er omdat er veel haltes verdwenen en bussen niet meer door woonwijken rijden. Vooral wijken zoals Drie Hofsteden, Nieuw Kortrijk, Sint-Elisabeth en de Venning werden getroffen. Het verdwijnen van Lijn 2 en Lijn 9 roept heel veel onbegrip op bij onze inwoners. De haltes in wijk Nieuw Kortrijk, de halte Minister De Taeyelaan aan de Buildings en de haltes in wijk Drie Hofsteden zijn allemaal weggevallen en zo staan vele honderden reizigers in de kou. Het stadsbestuur zou de budgetten van De Lijn dus beter investeren in een goed georganiseerd, veilig en comfortabel openbaar vervoer. In het in stand houden van bestaande buslijnen, van die haltes die zijn verdwenen, in het uitbouwen van een volwaardig vervoer op maat.

De stad neemt opnieuw een voorafname op het mobiliteitsplan dat er deze legislatuur niet is gekomen. Voor ons krijgt de doortrekking van de ringlaan rond Kortrijk (R8) en de aanpak van alle gevaarlijke kruispunten absolute prioriteit. Dat komt niet alleen de verkeersveiligheid, de verkeersdoorstroming ten goede maar ook het ruime commerciële hart op het industriepark van Kortrijk en buurtgemeente Kuurne.

 

Persbericht Type
Datum
Categorie
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Wouter Vermeersch
E-mail
woutervermeerschvb@gmail.com
Organisatie
Vlaams Belang Kortrijk
Stad
Kortrijk, Vlaanderen
Telefoon
0485/66.07.80
Contactgegevens