icon-balloon 47ste André Demedtsprijs voor Sigiswald Kuijken

Persbericht
Persberichttekst

47ste André Demedtsprijs voor Sigiswald Kuijken 

 

Sigiswald Kuijken is de 47ste laureaat van de André Demedtsprijs, een onderscheiding die de Kortrijkse Marnixringen Broel en Kleikop om de twee jaar uitreiken aan een persoon of vereniging die zich op een opmerkelijke manier verdienstelijk heeft gemaakt voor Vlaanderen en de Nederlandse taal en cultuur, en zo in de voetsporen treedt van schrijver André Demedts naar wie de prijs is genoemd. 

Sigiswald Kuijken is oprichter en bezieler van het barokorkest La Petite Bande en muzikant met wereldfaam. Zijn tomeloze inzet en enthousiasme blijven muzikanten en muziekliefhebbers wereldwijd inspireren. 

De uitreiking van de 47ste André Demedtsprijs vindt plaats op donderdag 7 december 2023 om 19.15 uur in de Concertstudio aan het Conservatoriumplein in Kortrijk. 

De laudatio wordt uitgesproken door prof. dr. Joost Weyler, hoogleraar Epidemologie en Sociale Geneeskunde aan de Universiteit Antwerpen. 

De beloftevolle jonge musici Anouk Vandenbussche (hobo) en Aran Lamaire (piano) verzorgen de muzikale intermezzi. 

De uitreikingsplechtigheid wordt omstreeks 21 uur besloten met een receptie, aangeboden door het stadsbestuur. 

Contactpersoon: Bart Flamée, voorzitter van MR Kortrijk Kleikop, E bart.flamee@telenet.be & M 0497388474 

 

 -------------------------------------------------------------------------

Meer over de laureaat Sigiswald Kuijken 

CV 

Sigiswald Kuijken (Dilbeek, 16 februari 1944) is een Vlaamse muzikant en dirigent. 

Na zijn Latijns-Griekse humaniora aan het Koninklijk Atheneum in Brugge en studie viool aan de Brugse Muziekacademie, trok hij naar het Conservatorium in Brussel, waar hij in 1964 afstudeerde.  

Van 1964 tot 1972 was hij samen met o.m. zijn broer en cellist Wieland lid van het Alarius-ensemble. Hij werkte samen met de toenmalige specialisten in de zoektocht naar de authentieke uitvoering van de barokmuziek, zoals Gustav Leonhardt, Frans Brüggen, Anner Bylsma en Robert Kohnen.  

Door zelfstudie verdiepte hij zich in de bouw en speeltechnieken van oude instrumenten. 

In 1972 richtte hij samen met Gustav Leonhardt het barokorkest La Petite Bande op, waarmee ze talloze opnames en tientallen concertreizen maakten door Europa, Japan, Noord- en Zuid-Amerika en Australië. Tussen 2005 en 2012 bracht het ensemble onder zijn leiding een 17-delige cd-reeks Cantates van Bach uit bij Accent. 

Hij was leraar barokviool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Koninklijk Muziekconservatorium in Brussel. Hij was ook een veelgevraagd gastdocent in onder meer Londen (Royal College of Music), Salamanca (Universiteit van Salamanca) en Leipzig (Musikhochschule). 

Onderscheidingen 

  • 2007: eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Leuven 
  • 2009: laureaat van de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste. 
  • 2012: ANV-Visser Neerlandiaprijs 
  • Gouden Penning van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten 
  • januari 2016: Klara Carrièreprijs 2015  

Meer over de André Demedtsprijs 

Is de onderscheiding die de Kortrijkse Marnixringen Broel en Kleikop (sinds 2009) tweejaarlijks uitreiken aan een persoon of een vereniging, die zich naar de geest van de doelstellingen van internationale serviceclub Marnixring op een opmerkelijke manier verdienstelijk heeft gemaakt voor Vlaanderen en de Nederlandse taal en cultuur, en zo in de voetsporen treedt van André Demedts, naar wie de prijs is genoemd. 

André Demedts (1906 Sint-Baafs-Vijve - 1992 Oudenaarde): Vlaams schrijver, leraar en directeur (1949-1971) van BRT-Radio West-Vlaanderen; kreeg in 1990 de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Literatuur voor zijn gehele schrijverscarrière; vader van Hilde Demedts (1947-2011), ereschepen (1989-2010) van de stad Kortrijk. 

De André Demedtsprijs werd voor het eerst uitgereikt in 1970 aan Luc Verbeke (schrijver, dichter en stichter van het Comité Frans-Vlaanderen, overleden in 2013). 

De laatste laureaten zijn wijlen prof. em. Etienne Vermeersch (in 2015), componist en dirigent Dirk Brossé (in 2017), ondernemer Dirk Vyncke (in 2019) en filosofe, auteur en columniste Tinneke Beeckman 

Persbericht Type
Datum
Onder embargo tot
Categorie
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Bart Flamée
E-mail
bart.flamee@telenet.be
Organisatie
Marnixring Kortrijk Kleikop
Adres
Jan Breydelstraat
Stad
Harelbeke
Telefoon
0497388474
Contactgegevens