icon-balloon Harmonie Aalbeke sluit jubileumjaar af met Jef Neve

Persbericht
Persberichttekst

Naar eigen zeggen kijkt Jef Neve al uit naar 20 en 21 oktober. Dan concerteert hij, samen met de harmonie Eendracht Aalbeke, in de Kortrijkse Sint-Elisabethkerk. Het programma is vrij uniek: een afwisseling van muziek van en door de solist, werken voor orkest en solist en ook enkele composities voor harmonieorkest.

Jef Neve was op zondag 1 oktober al te gast op een repetitie in het O.C.-Aalbeke. Hij toonde zich verrast over de kwaliteit van de harmonie en over de al geleverde inspanningen om zich zijn werken eigen te maken. Bijzonder boeiend waren de tips die hij aan de muzikanten meegaf over onder andere zijn compositie In Vlaamse Velden, de muziek van de gelijknamige televisiereeks. Van de tien uur muziek die hij hiervoor schreef bewerkte hij een en ander voor hafabra tot een suite van twintig minuten. Dit werk zal hij op het concert zelf dirigeren. Andere blikvangers zijn Les derniers jours, een ode aan de vrede en de emoties die die na een oorlog met zich meebrengt, en Solitude een werk dat Neve oorspronkelijk schreef voor twee dansers. Het brengt het verhaal van een vader-zoonrelatie, tussen afstoting en aantrekking. Daarnaast brengt Jef Neve ook nog twee solowerken voor piano.

Bij de orkestwerken springt vooral Beyond the Future / Au delà de l’Avenir van Klaas Coulembier in het oog, geschreven in opdracht van Eendracht Aalbeke voor het 75-jarig bestaan.

  • Klaas Coulembier: ‘Ik stelde vast dat heel wat bekende componisten die een band met Kortrijk hebben (Norbert Goddaer, François Glorieux, Marc Matthys), qua stijl graag aanleunen bij de lichte muziek en jazz. In Au-delà de l‘avenir hebben de belangrijkste motieven een gesyncopeerd ritme en een jazzy ‘feel’. Omdat elke betekenisvolle verjaardag ook een moment is om vooruit te kijken, gaf ik het werk de titel Au-delà de l’avenir, voorbij de toekomst. Het voortschrijden van de tijd wordt uitgedrukt door een woodblock die het tikken van een klok weergeeft. Het ritme van de woodblock wordt daarna verdergezet in het orkest en ondergaat een aantal versnellingen en vertragingen om daarna uit te monden in een statige finale’.

Met het concert Beyond the Future sluit de Aalbeekse harmonie haar feestjaar af dat in herinnering bracht dat de vereniging 75 jaar geleden ontstond uit de samenvoeging van de beide lokale amateurmuziekverenigingen Deugd en Vreugd en Sint-Cecilia. Een opvallend gegeven is dat het orkest sindsdien nog maar vier dirigenten heeft gekend: Achiel Decock (1948-1960), André Verleye (1960-1984), Werner Vandamme (1984-2015) en Aaron Eggermont (2015- ). Op vandaag maken 90 muzikanten deel uit van het orkest.

Sint-Elisabethkerk, Deken Camerlyncklaan Kortrijk, 20.15 u. Deuren open om 19.30 u.

De voorstelling op zaterdag 21 oktober is al geruime tijd uitverkocht. Ook voor het concert op vrijdag 20 oktober loopt de ticketverkoop als een trein.
Reserveren kan telefonisch op het nummer 056 23 98 55 van Ticketservice of via de websites
www.schouwburgkortrijk.be of www.harmonieaalbeke.be.

Persbericht Type
Datum
Categorie
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Filip Santy
E-mail
info@harmonieaalbeke.be
Organisatie
KH Eendracht Kortrijk-Aalbeke
Adres
Bergstraat 41
Stad
Aalbeke
Telefoon
0476 311 085
Contactgegevens