icon-balloon #ByeByeGazon: Groene Kouter Zwevegem wint gesprek met Dieter Coppens

Persbericht
Persberichttekst

Maandagvoormiddag worden vijf scholen in Vlaanderen beloond voor hun inzet om van hun speelplaats een groen paradijs te maken. Ook de gemeenteschool De Groene Kouter in Zwevegem heeft actie ondernomen en wint om 9.25 u. een videocall met Dieter Coppens – natuurliefhebber in hart en nieren - én een heerlijk ijsje.

De actie #ByeByeGazon roept op om de lokale biodiversiteit een boost te geven en om van het gazon op en rond het schoolterrein een groen paradijs te maken. Dieter Coppens, ambassadeur van de campagne, roept al langer op tot het laten groeien van één vierkante meter gras in elke Vlaamse tuin om het natuurgebied in Vlaanderen te verdubbelen.

Het initiatief is intussen uitgegroeid tot een beweging waarbij gemeenten uit elke Vlaamse provincie betrokken zijn. Niet alleen burgers en groendiensten doen mee, maar ook scholen hebben zich enthousiast aangesloten. De leerlingen hebben samen met hun leerkrachten de videoboodschappen van Dieter bekeken en zijn buiten aan de slag gegaan.

Scholen hebben specifieke vierkante meters gazon afgebakend en laten het gras daar het hele jaar door groeien. Om meer bloemen te laten bloeien in deze kleine micro-graslanden, maaien ze het enkel nog in juni, augustus en vlak voor de winter. Het maaisel wordt telkens verwijderd, waardoor de bodem armer wordt en er vanzelf meer bloemen groeien in het gras. Dit is niet alleen gunstig voor bijen, maar draagt ook bij aan het verminderen van hittestress op schoolterreinen.

"Met #ByeByeGazon willen we bewustwording creëren en mensen aanmoedigen om schoolterreinen, bermen en tuinen om te vormen tot biodiverse gebiedjes", zegt Dieter Coppens. "Elke vierkante meter telt, en door samen te werken kunnen we de lokale biodiversiteit vergroten en de natuur een handje helpen. Ik ben ontzettend trots op de scholen die meedoen aan deze actie en ik hoop dat veel mensen geïnspireerd zullen raken."

Ook de gemeente Zwevegem neemt deel. Al enkele jaren is het maaibeleid in de gemeente aangepast: het gras wordt op sommige plaatsen minder kort en minder vaak gemaaid. In totaal wordt 190.000 m² extensief beheerd. 16 gemeenten hebben zich ingeschreven voor de actie #ByeByeGazon, de gemeente Zwevegem is intussen koploper met 190.553 m² geregistreerde oppervlakte.

Doe ook mee met #ByeByeGazon en maak van jouw tuin een groen paradijs voor planten, dieren en insecten. Samen kunnen we een positieve impact hebben op onze omgeving en de toekomst van de natuur veiligstellen.

Bezoek de website www.byebyegazon.be voor het volledige interview en alle videoboodschappen van Dieter. Registreer daar je eigen vierkante meters voor eind juni en maak kans op een leuke prijs!

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Dienst communicatie Zwevegem
E-mail
communicatie@zwevegem.be
Adres
Blokkestraat 29
Stad
8554 Zwevegem
Telefoon
0492 13 51 06
Contactgegevens