icon-balloon N-VA Anzegem wil de strijd aangaan met de Aziatische Hoornaar.

Persbericht
Persberichttekst

Op de gemeenteraad van 11 april roept N-VA Anzegem het gemeentebestuur op om de strijd aan te gaan met de Aziatische Hoornaar. “We stellen voor om selectieve vallen en lokstof aan te kopen en die ter beschikking te stellen aan lokale imkers. Daarnaast moet de gemeente een brede communicatie voeren bij de bevolking hoe men de Aziatische hoornaar herkent, welke bedreiging ze vormt en hoe men waarnemingen kan melden”, stelt Koen Tack.
“Uit cijfers van het Vlaamse Bijeninstituut blijkt dat in 2021 het aantal verdelgingen boven de 200 lag. In 2022 steeg dat cijfers naar 1214 geregistreerde acties van verdelging. De verwachting is dat de populatie de volgende jaren sterk in aantal zal toenemen. Dat is een grote zorg voor zowel imkers als voor de fruitteelt: bovenaan het menu van de Aziatische hoornaar staat immers de honingbij, die een belangrijke rol speelt bij de bestuiving van onze fruitbloesems”, verduidelijkt Koen Tack.
De koninginnen van de Aziatische hoornaar gaan van maart tot mei op zoek gaan naar een geschikte locatie om hun primair nest te bouwen. “Het is nu het ideale moment om koninginnen te vangen en de bouw van een secundair nest te vermijden. Ook in onze gemeente moeten we de strijd aangaan met de Aziatische Hoornaar. Dat willen we doen via de aankoop van selectieve vallen en extra lokstof. Die kunnen onze lokale imkers dan uitzetten bij meldingen van Aziatische hoornaars. Daarnaast moet de gemeente een brede communicatie voeren bij de inwoners. Zo moeten we duidelijk doorgeven hoe men deze wespensoort herkent en welke bedreiging ze vormt. Daarnaast roepen we ook op waarnemingen zo snel mogelijk te melden bij een lokale imker, via vespawatch.be of door een foto te sturen naar de milieudienst”, besluit Koen Tack.
De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die sinds mei 2017 in Vlaanderen voorkomt. Deze hoornaar heeft een zwart fluwelig borststuk, zwarte poten met opvallende gele uiteinden en een oranjerood gezicht. De twee achterlijfsegmenten zijn dan weer geeloranje. Verder zijn de werksters tot 25 mm groot, koninginnen worden 30 mm. De Aziatische hoornaar is daarmee iets kleiner dan de Europese hoornaar.

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Koen Tack
E-mail
koentack@telenet.be
Adres
Edgar Tinelstraat 8
Stad
8570 Vichte
Telefoon
0479277877
Contactgegevens