icon-balloon PERSBERICHT – Gezocht: 3,4 miljoen euro

Persbericht
Persberichttekst

Persbericht 2018-2024 nr. 98 – vrijdag 12 november 2021

Wouter Vermeersch (Vlaams Belang): “Na het fiasco van de trambus, de flater van Parking Texture en het geflopte digitaal referendum gaat het Kortrijkse stadsbestuur nu ook naar een moeilijke begrotingsoefening. De stadsfinanciën verslechteren steeds meer en dus zal er ingegrepen moeten worden.”

GEZOCHT: 3,4 MILJOEN EURO

3,4 miljoen euro. Dat is het gat dat de Vlaamse regering slaat in de Kortrijkse begroting. Om de sterk stijgende energiefactuur min of meer onder controle te houden, werd beslist om vanuit de intercommunales minder dividend uit te keren aan de steden en gemeenten.

Wouter Vermeersch, fractieleider en begrotingsexpert van Vlaams Belang: “De dividenden van Gaselwest dalen in de periode 2021-2025 met afgerond 5,7 miljoen euro. De Vlaamse regering heeft echter recent beslist om een derde hiervan zelf op te vangen. Als die Vlaamse subsidie in rekening wordt gebracht, bedraagt de impact toch nog een forse 3,4 miljoen. Dat scheelt een flinke slok op een borrel voor het Kortrijkse schepencollege.”

“Onze energiefactuur is een tweede belastingbrief geworden en het is dus een goede zaak dat daar iets aan wordt gedaan. Dat neemt niet weg dat deze beslissing van de Vlaamse Regering een aanzienlijke impact zal hebben op de Kortrijkse schatkist. Het schepencollege heeft een meerjarenplan opgesteld tot en met 2025 en heeft daarin gerekend op deze inkomsten. Ze gaan dat nu geld elders moeten gaan zoeken”, zegt Vermeersch.

Het meerjarenplan 2020-2025 voorziet in 2025 een autofinancieringsmarge van 3,2 miljoen euro. Vermeersch: “Het stadsbestuur had een buffer ingebouwd van 3,2 miljoen euro tegen 2025, maar het is nu al evident dat deze niet zal volstaan. Het stadsbestuur kan uitgaven schrappen of uitstellen, dienstverlening beperken of belastingen verhogen. Voor Vlaams Belang is het duidelijk dat er moet geschrapt worden in de uitgaven. Er gaan vele miljoenen verloren aan allerlei prestigeprojecten van dit bestuur.”

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Wouter Vermeersch
E-mail
woutervermeerschvb@gmail.com
Organisatie
Vlaams Belang Kortrijk
Stad
Kortrijk, Vlaanderen
Telefoon
0485/66.07.80
Contactgegevens