icon-balloon Waterbeheersing in Waregem en omstreken

Persbericht
Persberichttekst

Waterbeheersing in Waregem en omstreken.
Naar aanleiding van de recente overstromingen wou ik niet wachten tot de volgende gemeenteraad (in september) om een stand van zaken te vragen met betrekking tot de waterbeheersing in Waregem en omstreken.
Als gemeenteraadslid van onze stad vroeg ik aan het college van burgemeester en schepenen naar de actieplannen en onderhoudsplannen met betrekking tot onze waterlopen, beken en grachten, die beheerd worden op verschillende bevoegdheidsniveaus.
Het onderhoud van de Gaverbeek valt onder de bevoegdheid van de Vlaamse Milieumaatschappij, de ander onbevaarbare waterlopen werden enkele jaren geleden overgedragen naar de Provincie. De plaatselijke waterbuffers zoals bvb. (langs)grachten en openbare vijvers vallen onder de verantwoordelijkheid van de stad.
Het onderhoud van de Leie is een Vlaamse bevoegdheid.
Voor de rioleringen wordt door de stad beroep gedaan op de expertise van Aquafin.
Wat betreft het onderhoud van de (baan)grachten kreeg ik reeds een antwoord van de bevoegde schepen. Het ruimen in Beveren-Leie en Desselgem werd aangepakt in het voorjaar. Waregem en Sint-Eloois-Vijve volgen in het najaar, dit rekening houdend met de vruchten op de akkers.
Er werd voor de Stad Waregem ook reeds, in het kader van het hemelwaterplan, een simulatie opgevraagd van het effect bij mogelijke grote regenbuien.
Vanuit de stadsdiensten wordt nu navraag gedaan bij de VMM en de provincie naar de aanpak en de planning voor het onderhoud van de onbevaarbare waterlopen.
Gezien waterlopen, beken en grachten niet beginnen of eindigen aan de stads- of gemeentegrenzen doe ik een oproep naar de gemeenteraadsleden uit onze regio om diezelfde vragen te stellen aan hun bestuur.
Met deze vragen wil ik zeker niemand de vinger wijzen, wel integendeel. Laat ons samen preventief tewerk gaan om eventuele wateroverlast in de toekomst zoveel als mogelijk te beperken of beter nog te vermijden. Het is ook zeker niet mijn bedoeling om paniek te zaaien bij de bevolking, want ik ben ervan overtuigd dat vele diensten nu reeds heel efficiënt werk leveren. Streven naar een ‘nog betere’ afstemming kan echter nooit kwaad.
Bart Kindt
gemeenteraadslid Stad Waregem

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Kindt Bart
E-mail
bart@kindtwaregem.be
Organisatie
gemeenteraadslid Stad Waregem
Adres
Drafstraat 27
Stad
8790 Waregem
Telefoon
+32475744306
Contactgegevens