icon-balloon PERSBERICHT: Schuld per inwoner stijgt met een kwart

Persbericht
Persberichttekst

Persbericht 2018-2024 nr. 65 - vrijdag 11 december 2020

Wouter Vermeersch: “Kortrijk behoort nu definitief tot de zwakke schuldzieke steden van Vlaanderen. De rekening wordt schaamteloos doorgeschoven naar de volgende generaties Kortrijkzanen.”

PERSBERICHT: SCHULD PER INWONER STIJGT MET EEN KWART

Bijlage 1: Evolutie schuld stad Kortrijk 2018-2025
Bijlage 2: Vergelijking schuld centrumsteden

De Stad Kortrijk zal in 2025 per inwoner bij de hoogste schuld per inwoner hebben van alle Vlaamse centrumsteden. “Kortrijk ziet de schulden met een kwart oplopen”, dat besluit Wouter Vermeersch uit de cijfers die hij opvroeg bij schepen van Financiën Kelly Detavernier (N-VA). Vlaams Belang wil de ontsporing de komende jaren strikt opvolgen.

57 MILOEN EURO
Het stadsbestuur maakte aan oppositie-fractieleider Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) een evolutie van de schuld bekend naar aanleiding van de aanpassing van de meerjarenplanen van de stad (bijlage 1). Het Kortrijks stadsbestuur moet de komende jaren zo'n 57 miljoen euro bijlenen om te kunnen blijven voldoen aan de uitgavendrift. Daardoor loopt de uitstaande schuld van de Stad op van 196 miljoen euro tot zo’n 253 mijloen euro in 2025. Kortrijk zal in 2025 per inwoner 3.194 euro schulden hebben. In 2018 was dat nog 2.568 euro. Een ongeziene toename met een kwart.

LED-VERLICHTING
Vlaams Belang wees er woensdag reeds op dat de LED-verlichting de schuld van de stad enorm doet oplopen. Het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) verplicht Stad Kortrijk nu om deze overname en verledding te boeken als leasingschuld. Wouter Vermeersch: “Om show te kunnen verkopen, speelt Kortrijk vaak haantje de voorste, ook inzake de verledding. Dat heeft niet alleen tot gevolg dat Kortrijk die led-verlichting op het einde van de rit duurder zal aankopen. Steden die nog wat afwachten kunnen door de technologische ontwikkeling en prijsdalingen inzake led goedkoper inkopen. Maar dat heeft ook tot gevolg dat Kortrijk als vroege aanvaarder (‘early adopter’) een aantal kinderziektes te verwerken krijgt. In dit concrete geval het opblazen van de schuld door de ‘sale-and-lease-back’-constructie.

HOOGSTE SCHULD VAN VLAANDEREN
Uit cijfers (bijlage 2) die Vlaams Belang afgelopen zomer opvroeg blijkt dat Kortrijk de op twee na hoogste schuld opbouwde. Wouter Vermeersch: “We moeten er de komende jaren op toezien dat de financiële situatie niet verder ontspoort. Het miljoenen-‘slippertje’ inzake de led-verlichting schept alvast weinig vertrouwen dat het met deze ploeg bestuurders zal lukken. Men kan niet eindeloos facturen blijven doorsturen naar de volgende generaties. Kortrijk behoort nu al tot de zwakke schuldzieke steden van Vlaanderen. Kortrijk torst, na die twee andere blauwe steden Gent en Mechelen, de hoogste schuld per inwoner van Vlaanderen.”

SCHEPEN WAELKENS (EX N-VA) HAD GELIJK
Nog dit. Rond de jaarwisseling van 2015-2016 scheurde een belangrijk deel van N-VA Kortrijk zich van de partij af, onder wie schepen van Financiën Cathérine Waelkens. “De rechtstreekse aanleiding voor het vacant stellen van mijn schepenambt was de begroting”, blikte zij terug op de periode in de Krant van West-Vlaanderen van 5 oktober 2018. “Ik kon onmogelijk de verantwoordelijkheid dragen voor de financiële situatie. Een budget presenteren waar ik niet achterstond, dat kon ik niet. Er wordt constant gezegd dat de stadsschuld is afgebouwd, maar die is in Kortrijk constant gebleven. De schuldenlast bij politie en OCMW zorgt ervoor dat Kortrijk de hoogste schuld per inwoner heeft. Waar andere steden op de rem gingen staan, bleef onze stad investeren in projecten die leuk ogen voor de buitenwereld”, aldus de voormalige N-VA -schepen. Haar uitspraken blijven bijzonder actueel.

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Wouter Vermeersch
E-mail
woutervermeerschvb@gmail.com
Organisatie
Vlaams Belang Kortrijk
Stad
Kortrijk, Vlaanderen
Telefoon
0485/66.07.80
Contactgegevens