Zwevegem werkt verder aan de uitvoering van zijn lokaal klimaatplan dat in oktober 2019, als eerste in de regio, tot stand kwam. Sedertdien surft iedereen, min of meer, mee op de klimaatgolven.
Zich duurzaam gedragen en klimaatbewust zijn leer je niet van vandaag op morgen. Het vraagt een mentaliteitsverandering en permanente sensibilisering vanwege zowel de gemeente, de Provincie als van Vlaanderen.
Een belangrijk onderdeel van het lokaal klimaatplan betreft het verhogen en verbeteren van de biodiversiteit op ons grondgebied. Deze doelstelling kan door diverse maatregelen bekomen worden. Eén daarvan is het aanleggen en stimuleren van bloemenweides op privaat domein.
Als eerste in de brede regio wil de gemeente Zwevegem hiervoor een stimulerende rol opnemen door hierin actief bij te dragen. Zwevegem is van oordeel dat het aanleggen van bloemenweides, ook wel zoemrijke plekken genoemd, een belangrijke meerwaarde biedt op veel vlakken. Het biedt een veilige haven voor tal van nuttige en vaak bedreigde insecten zoals diverse soorten bijen en zweefvliegen. Daarnaast geeft het een zinvolle invulling aan braakliggende percelen die vaak een ‘vage’ invulling kennen. Tegelijk biedt elke kleine plek die vergroend wordt een positief effect op de waterhuishouding en de temperatuur in elke straat. Dat die plek daarbij een fraai uitzicht krijgt, is welkom en biedt extra belevingswaarde in een buurt. Er zijn voldoende onderzoeken waar er een duidelijk verband gelegd wordt tussen het geluk en de gezondheid van burgers enerzijds en de aanwezigheid van zichtbaar groen in hun directe omgeving anderzijds.
De aanpak met bloemenmengsel wordt trouwens ook sedert enkele jaren reeds opgelegd aan verkavelaars op hun onbebouwde percelen.
Met het nieuwe initiatief van de bloemenweides op private terrein in de dorpskernen en in andere bebouwde gebieden wordt resoluut gekozen voor een soort publiek-private samenwerking. Het perceel wordt kosteloos ter beschikking gesteld door de private eigenaar of gebruiker aan de gemeente die vervolgens instaat voor het zaai-klaar maken en het inzaaien met bloemenmengsels. Dat gebeurt uiteraard op kosten van het lokaal bestuur. Daarna ziet de inwoner, samen met de gemeente, verder toe op het onderhoud ervan.
Er wordt dus resoluut gekozen om de aanleg te realiseren door het gemeentebestuur in plaats van een financiële tegemoetkoming aan te bieden. Zo wordt de burger nog actiever gestimuleerd en ontzorgd van de praktische beslommeringen waarvoor hij in de meeste gevallen geen tijd heeft en/of niet uitgerust is.
Dit project resulteert in een win-win operatie waarbij de inwoners en de gemeentediensten hand in hand werken voor een betere leefwereld in de Zwevegemse kernen en wijken.
Praktisch bekeken wordt rekening gehouden met percelen met een minimum oppervlakte van 350 m2 en een maximum van 3.500 m2, voornamelijk in de bewoonde omgevingen en met uitsluiting van de agrarische gebieden. Het is absoluut niet de bedoeling de landbouwer als natuurbeheerder te vervangen.
Wie denkt in aanmerking te komen om hiervoor met de gemeente samen te werken, mag zich zo spoedig mogelijk aanmelden bij rutger.davidts@zwevegem.be.
Leve het bloemrijke Zwevegem.
Marc Doutreluingne, burgemeester