icon-balloon PERSBERICHT: Atakwa-moskee diende nog steeds geen erkenning in

Persbericht
Persberichttekst

Persbericht 2018-2024 nr. 79 - maandag 19 april 2021

Wouter Vermeersch: “Wout Maddens (Open VLD - Team Burgemeester) en Kelly Detavernier (N-VA) beloofden de kiezer ‘geen erkenning, geen moskee’. Ze moeten nu woord houden!”

PERSBERICHT: ATAKWA-MOSKEE DIENDE NOG STEEDS GEEN ERKENNING IN

BIJLAGEN:
227. Schriftelijk antwoord 16 april 2021 Bart Somers (Open VLD)
227. Schriftelijke vraag 12 maart 2021 Carmen Ryheul (Vlaams Belang)
292. Schriftelijk antwoord 31 augustus 2020 Bart Somers (Open VLD)
292. Schriftelijke vraag 22 juni 2020 Carmen Ryheul (Vlaams Belang)

De Kortrijkse moskeegemeenschap ‘Atakwa’ heeft nog steeds geen aanvraag tot erkenning ingediend bij de Vlaamse Regering. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Carmen Ryheul (Vlaams Belang). “Als verantwoordelijke schepenen Wout Maddens (Open VLD - Team Burgemeester) en Kelly Detavernier (N-VA) woord houden, betekent dit dat zij de vergunningsaanvraag van Kortrijkse moskee niet zullen goedkeuren”, besluit fractieleider Wouter Vermeersch (Vlaams Belang).

Een erkenningsaanvraag van een lokale geloofsgemeenschap moet, overeenkomstig artikel 3, §1, eerste lid, van het Samenwerkingsakkoord van 2 juli 2008, formeel worden ingediend bij het bevoegd representatief orgaan die het vervolgens bezorgt aan de Vlaamse Regering (via het Agentschap Binnenlands Bestuur). Carmen Ryheul: “De representatieve organen van de erkende erediensten hebben 59 aanvragen voor erkenning van lokale geloofsgemeenschappen bezorgd aan de Vlaamse administratie. De Atakwa-moskee wordt niet vermeld in dit overzicht. In tegenstelling tot heel wat andere moskeegemeenschappen in Vlaanderen werd de erkenningsaanvraag van ‘Atakwa’ door het het Executief van de Moslims dus niet doorgegeven aan de Vlaamse Regering.”

GEEN FINANCIËLE TRANSPARANTIE
Vlaams Belang vroeg bevoegd minister Bart Somers (Open VLD) ook of een erkenningsprocedure de mogelijkheid zou scheppen om de investeringen van ‘Atakwa’ te onderzoeken. “Wie, zoals N-VA Kortrijk, de hoop koesterde dat de erkenningsprocedure in staat zou stellen om de financiering van dit miljoenenproject te onderzoeken, is eraan voor de moeite. De verkorte erkenningsprocedure onderzoekt hoogstens giften van de twee voorgaande jaren, ruimschoots onvoldoende dus om de oorsprong van de centen te achterhalen waarmee het gebouw aan de Brugsesteenweg werd gekocht.”

VERKIEZINGSBELOFTES
Schepen van Ruimtelijke Ordening Wout Maddens verklaarde: “Indien de moskee geen erkenning krijgt, vergunnen we niet en opent de moskee niet" (Het Laatste Nieuws, 14 mei 2018). Ook bevoegd Schepen Kelly Detavernier (N-VA) liet er geen twijfel over bestaan: “We willen allen een grondig dossier waarbij de erkenning essentieel is” (Het Nieuwsblad, 11 mei 2016).

TERUG NAAR DE ESSENTIE
Vlaams Belang wijst er nogmaals op dat erkenning een voorwaarde is die niet feitelijk en wettelijk afdwingbaar is, getuige daarvan de moskee aan de Stasegemsestraat die sinds 2009 perfect kan functioneren zonder erkenning én zelfs na een negatief advies door de Staatsveiligheid. Wouter Vermeersch: “Maar we zullen N-VA en Open VLD natuurlijk wel houden aan hun eigen verkiezingsbeloftes. Bovendien moet de discussie rond de vergunningsaanvraag vooral gaan over de essentie van het dossier. Wie haalt het in zijn hoofd om de grootste moskee van Vlaanderen midden midden in een woonwijk neer te poten? Waarom werd er voorafgaand aan de aankondiging geen overleg en inspraak georganiseerd? Wat met het verkeer en waar gaat men parkeren? En tot slot, maar zeker niet in het minst: waar komt al dat geld nu eigenlijk vandaan? Cruciale vragen die tot op vandaag onbeantwoord blijven.”

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Wouter Vermeersch
E-mail
woutervermeerschvb@gmail.com
Organisatie
Vlaams Belang Kortrijk
Stad
Kortrijk, Vlaanderen
Telefoon
0485/66.07.80
Contactgegevens